Komoly létszámleépítés a vasműnél

doszerk - 2019. október 30. 15:55

Háromszázötven dolgozót érintő létszámcsökkentést jelentett be az ISD Dunaferr Zrt., a leépítést az acélipar nehéz gazdasági helyzetével indokolták. Dunaújváros polgármestere egyeztetéseket kezdeményezett a cég menedzsmentjével.

A társaság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a  létszámcsökkentést az európai acélipar rendkívül nehéz gazdasági helyzete mellett a világgazdaság lassulásával, a csökkenő kereslettel és késztermék árakkal, valamint a hatóságok és az uniós szabályozók által előírt kötelező környezetvédelmi beruházások terheivel indokolták.

Közölték: a cég a törvényi előírásoknak megfelelően tájékoztatta a Központi Üzemi Tanácsot és a szakszervezeteket a munkáltató szándékáról és Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala felé történt hatósági bejelentésről. A létszámcsökkentési folyamat 2020. december 31-ig zárul le - írták.

A tájékoztatás szerint az ISD Dunaferr Zrt. beruházások átütemezésével, a működési költségek visszafogásával, a túlóraszámok csökkentésével, átszervezésekkel és létszámstoppal is megpróbálta áthidalni a nehézségeket, de az elhúzódó iparági válság elkerülhetetlenné tette a létszámcsökkentést a társaság hosszú távú, stabil működtetése érdekében. Mint írták, a piaci helyzet nehézségei mellett a vállalatnak már most fel kell készülnie számos - a hazai és uniós hatóságok által előírt - környezetvédelmi beruházásra és fejlesztésre, amelyek rendkívül jelentős költségterhet jelentenek majd a következő években.

Közölték: a létszámcsökkentésben érintett dolgozók számára a kollektív szerződésben biztosított szabályok szerint felajánlanak más, jelenleg betöltetlen vagy kölcsönzött munkaerő által betöltött pozíciót, ahol folytathatják a munkát a vállalat kötelékében. Amennyiben az érintettek ezt nem fogadják el, végkielégítéssel távozhatnak a vállalattól, vagy élhetnek a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány által biztosított lehetőségekkel - jelezték.

Az Acélalapítványhoz átkerülő munkavállalók az első 6 hónapban teljes bérüket kapják kézhez, a második 6 hónapban pedig a bér 80 százalékát, és az egyéves támogatás, adott feltételek teljesülése mellett, további egy évvel hosszabbítható. Hozzátették: az Acélalapítvány képzésekkel, tréningekkel, mentorálással, munkaügyi központ által szervezett előadásokkal, jogi tanácsadással is segít az elbocsátott dolgozóknak.

Pintér Tamás, Dunaújváros ellenzéki polgármestere szerda délután kiadott közleménye szerint felvette a kapcsolatot az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjével. A cégvezetés konstruktív hozzáállásának köszönhetően ezek az egyeztetések napokon belül elindulnak, az eredményekről a polgármester tájékoztatást ígért a város lakosságának. 

A polgármester bízik benne, hogy a kialakult szituációt a lehető leghamarabb a dolgozók számára megnyugtató módon rendezni tudják, és "az önkormányzat által újraindított kommunikáció az ISD Dunaferr Zrt. vezetőségével meghozza a jelen és az elkövetkező időszakban is a gyümölcsét". Az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. a nyilvános cégadatok szerint 2017-ben 3451 dolgozót foglalkoztatott, az azt megelőző két évben 3706, illetve 4067 munkatársa volt a vállalatnak.

-MTI-

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.