Dunaújváros Hetilap

Járvány, veszély: percről percre a koronavírusról

Öcaline - 2020. március 5. 10:07

Az ÁNTSZ hivatalos honlapja napi szintű összegzéssel, a Nemzeti Népegészségügyi Központ részletes tájékoztatókkal jelentkezik, ráadásul szerdán – éppen az első két  igazolt magyarországi fertőzött feltűnése, vagyis a járvány első hazai előfordulása napján – debütált a kormányzati  operatív törzs portálja a koronavírus kapcsán.

Folyamatos tájékoztatást nyújt az koronavírus okozta járványról az ÁNTSZ honlapja – az összegzések az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján születnek. 

Folyamatosan nő

A hivatalos tájékoztatás szerint 2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek a WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni. 

Az ECDC adatai alapján az eddigi utolsó frissítéskor, azaz március 4-én, szerdán este globálisan 2 ezer 440 új COVID-19 megbetegedést jelentettek, ezzel 93 ezer 103-ra nőtt az esetszám. A végzetes kimenetelű esetek száma is növekedett: 78 új halálozást jelentettek, a halottak száma 3 ezer 202 főre emelkedett.
Európában is terjed a koronavírus járvány:  a kontinens 35 országából összesen 3 ezer 368 igazolt COVID-19 megbetegedésről érkezett jelentés; szerdáig 85 fő hunyt el a koronavírus következtében.

Tünetektől terjedésig

A Nemzeti Népegészségügyi Központ részletes tájékoztatása szerint a betegség leggyakoribb három tünete a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet fájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás vagy hasmenés. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek, olyan fertőzöttek is vannak, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet. A legtöbb fertőzött – az érintett populáció nagyjából 80 százaléka – speciális kezelés nélkül felépül, minden 6. fertőzöttből nagyjából 1 főnél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség – a magas vérnyomás, a szívproblémák, a cukorbetegség, valamint az idős kor növeli a kockázatot. A WHO adatai szerint eddig a fertőzés nagyjából 2 százaléka volt halálos kimenetelű.
A betegség az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül képes emberről emberre terjedni. Ezek a cseppek egy megfertőzött ember köhögésével vagy kilégzésével kerülnek a külvilágba és a beteg körüli tárgyakra, felületekre. Az emberek általában úgy fertőződnek meg, hogy belélegzik azokat a cseppeket, amiket egy fertőzött kiköhög vagy kilélegzik. A betegség kockázata az alapszintű higiénés eljárások – gyakori kézmosás, fertőtlenítés – alkalmazásával jelentősen csökkenthető.
Az ÁNTSZ, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi szinten frissülő adatsora, illetve tájékoztatói a www.antsz.hu, valamint a www.nnk.gov.hu címeken érhetők el.

Új frontot nyitott az operatív törzs

Általános tájékoztatókkal, aktuális adatokkal és az eddigi intézkdések összegzéseivel látott napvilágot a kormányzati operatív törzs hivatalos weboldala, amely elsőként adta hírül, hogy hazánkban is megjelent a koronavírus: a szerda esti frissítés szerint 2 igazoltan fertőzött személy van Magyarországon, 21 főt vizsgálnak karanténban, az eddigi végzett mintavétel száma 230.
Az oldal hiteles és naprakész információkat ígér, valamint közli a legfontosabb elérhetőségeket is – íme: a témában telefonon a 80/277-455-ös vagy 80/277-456-os számon, valamint a koronavirus@bm.gov.hu e-mail címen lehet érdeklődni. A hívásokat szakemberek fogadják.
Az operatív törzs hivatalos oldala a www.koronavirus.gov.hu cím alatt található!

Kapcsolódó tartalmak:

Dunaújvárosban nincs koronavírusos beteg (katt) >>

Nemcsak a vírus, a pánik is veszélyes (katt) >>

(Amennyiben térségi színtéren új, releváns információ lát napvilágot, azonnal frissítem az összeállítást, vagy új tartalmat szolgáltatok a témában!)

A rovat további hírei: Közélet

Egymás után bukja a DVCSH a bírósági pereit

Egymás után bukja a DVCSH a bírósági pereit

2022. szep. 25.

Az elmúlt időszak távhőszolgáltatással kapcsolatos vitáiban sokszor hangzott el érvként, hogy folyamatban lévő peres ügyről van szó, meg kell várni a bíróság döntését. Megérkezett és rögtön tizenegy.

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

2022. szep. 24.

Városunk idén is csatlakozott a szeptember 16 - 22. között 21. alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Héthez. Az eseménysorozat célja idén is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése volt. 

DSTV: így köszönték meg a nebulók az óvatosságot!

DSTV: így köszönték meg a nebulók az óvatosságot!

2022. szep. 24.

Az alaphírt már megírtuk, most itt a DSTV összeállítása arról, hogy a Móricz iskola diákjai nagy KÖSZÖNJÜK felirattal akcióztak a Vasmű úton a napokban. A nebulók az autósok fokozott figyelmét köszönték meg – az iskolakezdés idején ez kiemelten fontos tényező! Hangkép.
 

Végre tisztul a kép a távhő frontján

Végre tisztul a kép a távhő frontján

2022. szep. 23.

Az elmúlt időszakban rengeteg fals információ látott napvilágot a távhőszolgáltatást illetően, amelyből az egyik, ha nem a legfontosabb a legutóbbi rendes közgyűlésen tisztázódott, ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük. 

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

2022. szep. 22.

Eredetileg kilenc téma szerepelt a csütörtöki rendkívüli közgyűlés napirendjén, és már előre is tudtuk, a legfajsúlyosabb a Dunaferr körül kialakult helyzet lesz, hiszen városvezetésünk közgyűlési határozat formájában kívánta javaslatait megfogalmazni, amit Magyarország kormányának címez. 

DSTV: válságban a Dunaferr

DSTV: válságban a Dunaferr

2022. szep. 22.

A vállalatcsoport történetében eddig példátlan krízisre fókuszál a DSTV összeállítása. Mint felidézik, Pintér Tamás a Dunaferr közleménye utáni tájékoztatón kiemelte: minden lehetséges eszközt be kell vetni a Vasmű megmentése érdekében. Hangkép.
 

A Dunaferr megmentését célzó javaslatról is dönt a rendkívüli közgyűlés

A Dunaferr megmentését célzó javaslatról is dönt a rendkívüli közgyűlés

2022. szep. 21.

Kilenc napirend, köztük a város jövőjét alapjaiban meghatározó vasgyári krízis megoldását szorgalmazó javaslat is szerepel a közgyűlés rendkívüli nyílt ülésén csütörtökön délelőtt.