Koronavírus: intézkedésözön és tilalomcunami (ONLINE)

2020. március 12. (csütörtök) 10:23 - Öcaline

Folytatjuk a legfontosabb tartalmak sorjáztatását a koronavírus fertőzés megelőzése érdekében: tegnapi online sorozatunk után ma ismét ügyeleti üzemmódban dolgozunk, összeállításunk a nap során többször is frissül! Legújabb: határellenőrzés a szlovén és osztrák átkelőknél, belépés csak magyar állampolgároknak!

2020. 03. 12. 19.11

Megvan az első gyógyult fertőzött Magyarországon
 

Végre egy jó hír, már van gyógyult koronavírus-fertőzött Magyarországon - jelentette be a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs csütörtöki ülése utáni budapesti sajtótájékoztatón. Szlávik János elmondta: meggyógyult az egyik, karanténban lévő iráni állampolgár, akinek a sorozatban elvégzett tesztjei negatívak lettek; valószínűleg már a nap folyamán elhagyhatja a kórházat. (MTI)

 

2020. 03. 12. 12.02

Élsportolók, hírességek a fertőzöttek körében

Aki eddig netalán abban a hitben ringatta magát, hogy a top erőnléttel bíró élsportolókat vagy a közmondásosan burokban élő hírességeket nem fenyegeti a kór, annak van egy rossz hírünk: tévedtek. A Juventus szerda esti bejelentése szerint koronavírus-fertőzést kapott a csapat 25 éves, négyszeres olasz bajnok, hétszeres olasz válogatott középhátvédje, Daniele Rugani. A hírességek köréből Tom Hanks és felesége, Rita Wilson tesztje lett pozitív – esetükben is azonosították a koronavírust Ausztráliában (képünk a Számkivetett című remek filmjének egy kockája). Az eredményről maga Hanks számolt be az Instagramon; azt írta, kicsit fáradtnak érezték magukat, lázuk is volt, mintha megfáztak volna. A tesztet látták helyesnek, és mivel az eredmény pozitív lett, elkülönítették őket. (BBC; Buzzfeed)
 

2020. 03. 12. 11.43

Belépés csak magyar állampolgároknak!

Beszédes fotó: a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a rendőrség ellenőrzi a Magyarországra beutazókat a soproni határátkelőnél ma délelőtt. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon határellenőrzést vezettek be. Az intézkedés értelmében a vonatokat, a buszokat és a repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás. (Forrás: MTI; fotó: MTI/Filep István)
 

2020. 03. 12. 11.06

Újabb három embert fertőzött a koronavírus

Immár 16 főre nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma; egy iráni és két magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). A hivatalos portál friss jelentése szerint egy, a Szent János kórházban már napok óta elkülönített magyar nőnél, egy újabb – a Szent László kórházban megfigyelés alatt álló – iráni diáknál (az első iráni beteg kontaktjánál), és egy a napokban Izraelben járt magyar férfinél mutatták ki a COVID-19 fertőzést. (koronavirus.gov.hu)
 

2020. 03. 12. 10.52

Több böngésző is érdeklődött, hol érhetők el honlapunk releváns tartalmai a témában. hétfőn reggel a dunaújvárosi intézményeket is érintő tilalomról számoltunk be, tegnap online közvetítéssel jelentkeztünk - máris adom a közvetlen linkeket, íme! (DO)

Dunaújvárosi  intézményeket is érint a tilalom (katt) >>

Veszélyhelyzettől világjárványig (katt) >>

 

2020. 03. 12. 10.41

Utazási tilalom az egészségügyi, rend- és honvédelmi dolgozók körében!

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet szabályai értelmében nem utazhatnak külföldre az egészségügyben, a rendvédelemben, a honvédelemben dolgozók, adta hírül az MTI. A koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön tették közzé a rendkívüli kormányzati intézkedéseket. Ennek 11. pontjában azt írták: a magyar emberek védelme érdekében, valamint az egészségügy, a honvédelem, a rendvédelem, a közigazgatás működésének biztosítására nem (vagy csak az ágazati miniszter külön engedélyével) utazhatnak külföldre az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses állományú katonák, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a rendvédelmi hivatásos állomány, a rendvédelmi dolgozók, az adóhatóság alkalmazottjai és a kormánytisztviselők. 
A rendelkezés utolsó pontjában azt is rögzítik, hogy a Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtásakor – így támogatva a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet szakfeladatainak ellátása során. (MTI)

2020. 03. 12. 10.24

Fontos források, fontos információk!

A tegnap összegzett, az önkormányzati döntésekre, intézkedésekre fókuszáló rendkívüli tájékoztatón is szó esett arról, hogy ajánlott a hiteles hírforrásokhoz fordulni a tájékoztatásért. Most segítünk!
Az operatív törzs friss tartalmait a www.koronavirus.gov.hu cím alatt érhetik el  a böngészők; az oldal az aktuális hírek és intézkedések mellett általános tájékoztatóval, valamint a megelőzés tudnivalóival is szolgál.
A helyi vonatkozású tudnivalókkal kapcsolatban fontos, hogy a háziorvosi körzetekről, valamint az ügyeletek elérhetőségeiről  a város hivatalos honlapja nyújt információkat a www.dunaujvaros.hu címen.
 

Kapcsolódó cikk:

Döntött a város: elmarad az ünnepség március 15-én (katt) >>

 

2020. 03. 12. 10.10.

Kórházszövetség: tartsák be a tilalmakat!

A magyar kórházak aktuálisan legfontosabb feladata a koronavírus terjedésének megelőzése, ezért az egészségügyi ágazaton belül szigorú intézkedések bevezetésére van szükség – közölte a Magyar Kórházszövetség (MKSZ). Közleményében a szervezet kiemeli, hogy a következő időszak az egészségügyben dolgozóktól a megszokottnál is nagyobb erőfeszítést igényel.
Az MKSZ minden segítséget és támogatást megad tagkórházai részére, hogy betegségmegelőzési és betegellátási feladataikat minél hatékonyabban el tudják látni. Emellett igyekszik lehetőséget teremteni az intézmények közötti együttműködés hatékonyságának növelésére a feladatok újraosztása során. A szervezet egyúttal felhívja mindenki figyelmét a saját és szerettei egészsége védelmében a betegségmegelőzést támogató higiénés szabályokra, és arra, hogy tartsák be a kórházakban bevezetett látogatási tilalmat, illetve vegyék figyelembe az egészségügyi intézmények igénybevételére vonatkozó ajánlásokat. (Forrás: MTI; a kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Belföld

Továbbra is sok napsütés várható

Továbbra is sok napsütés várható

2020. június 27. (szombat)

Vasárnap akár 34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

2020. június 26. (péntek)

Gyorsan feléledt a lakóingatlanok piaca, már májusban felülmúlta a lakást keresők száma az egy évvel korábbit, és még a kínálati árak is nőttek.

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

2020. június 26. (péntek)

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések május végéig a kibocsátók adatai szerint, akik a veszélyhelyzet júniusi feloldását követően a költésekben további emelkedésre számítanak - közölte az OTP Bank, az MKB Bank, és a K&H Bank az MTI érdeklődésére.

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

2020. június 25. (csütörtök)

A zivatarok, a felhőszakadás és az UV-sugárzás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Levonult az árhullám a Dunán

Levonult az árhullám a Dunán

2020. június 25. (csütörtök)

Még tart az első fokú készültség a Tiszán a levonuló árhullám miatt, viszont a Duna vízállása szerdán tetőzött a fővárosnál, azóta csökken a vízszint - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Emelkedik az üzemanyag ára

Emelkedik az üzemanyag ára

2020. június 23. (kedd)

Jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára is szerdától!

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

2020. június 18. (csütörtök)

Megszűnik a 65 év felettiekre vonatkozó, naponta 9 és 12 óra között érvényes vásárlási idősáv a boltokban, piacokon mától – a részletekről a város hivatalos weboldalán látott napvilágot összegzés.