Dunaújváros Hetilap

Koronavírus: intézkedésözön és tilalomcunami (ONLINE)

Öcaline - 2020. március 12. 10:23

Folytatjuk a legfontosabb tartalmak sorjáztatását a koronavírus fertőzés megelőzése érdekében: tegnapi online sorozatunk után ma ismét ügyeleti üzemmódban dolgozunk, összeállításunk a nap során többször is frissül! Legújabb: határellenőrzés a szlovén és osztrák átkelőknél, belépés csak magyar állampolgároknak!

2020. 03. 12. 19.11

Megvan az első gyógyult fertőzött Magyarországon
 

Végre egy jó hír, már van gyógyult koronavírus-fertőzött Magyarországon - jelentette be a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az operatív törzs csütörtöki ülése utáni budapesti sajtótájékoztatón. Szlávik János elmondta: meggyógyult az egyik, karanténban lévő iráni állampolgár, akinek a sorozatban elvégzett tesztjei negatívak lettek; valószínűleg már a nap folyamán elhagyhatja a kórházat. (MTI)

 

2020. 03. 12. 12.02

Élsportolók, hírességek a fertőzöttek körében

Aki eddig netalán abban a hitben ringatta magát, hogy a top erőnléttel bíró élsportolókat vagy a közmondásosan burokban élő hírességeket nem fenyegeti a kór, annak van egy rossz hírünk: tévedtek. A Juventus szerda esti bejelentése szerint koronavírus-fertőzést kapott a csapat 25 éves, négyszeres olasz bajnok, hétszeres olasz válogatott középhátvédje, Daniele Rugani. A hírességek köréből Tom Hanks és felesége, Rita Wilson tesztje lett pozitív – esetükben is azonosították a koronavírust Ausztráliában (képünk a Számkivetett című remek filmjének egy kockája). Az eredményről maga Hanks számolt be az Instagramon; azt írta, kicsit fáradtnak érezték magukat, lázuk is volt, mintha megfáztak volna. A tesztet látták helyesnek, és mivel az eredmény pozitív lett, elkülönítették őket. (BBC; Buzzfeed)
 

2020. 03. 12. 11.43

Belépés csak magyar állampolgároknak!

Beszédes fotó: a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a rendőrség ellenőrzi a Magyarországra beutazókat a soproni határátkelőnél ma délelőtt. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon határellenőrzést vezettek be. Az intézkedés értelmében a vonatokat, a buszokat és a repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás. (Forrás: MTI; fotó: MTI/Filep István)
 

2020. 03. 12. 11.06

Újabb három embert fertőzött a koronavírus

Immár 16 főre nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma; egy iráni és két magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). A hivatalos portál friss jelentése szerint egy, a Szent János kórházban már napok óta elkülönített magyar nőnél, egy újabb – a Szent László kórházban megfigyelés alatt álló – iráni diáknál (az első iráni beteg kontaktjánál), és egy a napokban Izraelben járt magyar férfinél mutatták ki a COVID-19 fertőzést. (koronavirus.gov.hu)
 

2020. 03. 12. 10.52

Több böngésző is érdeklődött, hol érhetők el honlapunk releváns tartalmai a témában. hétfőn reggel a dunaújvárosi intézményeket is érintő tilalomról számoltunk be, tegnap online közvetítéssel jelentkeztünk - máris adom a közvetlen linkeket, íme! (DO)

Dunaújvárosi  intézményeket is érint a tilalom (katt) >>

Veszélyhelyzettől világjárványig (katt) >>

 

2020. 03. 12. 10.41

Utazási tilalom az egészségügyi, rend- és honvédelmi dolgozók körében!

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet szabályai értelmében nem utazhatnak külföldre az egészségügyben, a rendvédelemben, a honvédelemben dolgozók, adta hírül az MTI. A koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön tették közzé a rendkívüli kormányzati intézkedéseket. Ennek 11. pontjában azt írták: a magyar emberek védelme érdekében, valamint az egészségügy, a honvédelem, a rendvédelem, a közigazgatás működésének biztosítására nem (vagy csak az ágazati miniszter külön engedélyével) utazhatnak külföldre az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses állományú katonák, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a rendvédelmi hivatásos állomány, a rendvédelmi dolgozók, az adóhatóság alkalmazottjai és a kormánytisztviselők. 
A rendelkezés utolsó pontjában azt is rögzítik, hogy a Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtásakor – így támogatva a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet szakfeladatainak ellátása során. (MTI)

2020. 03. 12. 10.24

Fontos források, fontos információk!

A tegnap összegzett, az önkormányzati döntésekre, intézkedésekre fókuszáló rendkívüli tájékoztatón is szó esett arról, hogy ajánlott a hiteles hírforrásokhoz fordulni a tájékoztatásért. Most segítünk!
Az operatív törzs friss tartalmait a www.koronavirus.gov.hu cím alatt érhetik el  a böngészők; az oldal az aktuális hírek és intézkedések mellett általános tájékoztatóval, valamint a megelőzés tudnivalóival is szolgál.
A helyi vonatkozású tudnivalókkal kapcsolatban fontos, hogy a háziorvosi körzetekről, valamint az ügyeletek elérhetőségeiről  a város hivatalos honlapja nyújt információkat a www.dunaujvaros.hu címen.
 

Kapcsolódó cikk:

Döntött a város: elmarad az ünnepség március 15-én (katt) >>

 

2020. 03. 12. 10.10.

Kórházszövetség: tartsák be a tilalmakat!

A magyar kórházak aktuálisan legfontosabb feladata a koronavírus terjedésének megelőzése, ezért az egészségügyi ágazaton belül szigorú intézkedések bevezetésére van szükség – közölte a Magyar Kórházszövetség (MKSZ). Közleményében a szervezet kiemeli, hogy a következő időszak az egészségügyben dolgozóktól a megszokottnál is nagyobb erőfeszítést igényel.
Az MKSZ minden segítséget és támogatást megad tagkórházai részére, hogy betegségmegelőzési és betegellátási feladataikat minél hatékonyabban el tudják látni. Emellett igyekszik lehetőséget teremteni az intézmények közötti együttműködés hatékonyságának növelésére a feladatok újraosztása során. A szervezet egyúttal felhívja mindenki figyelmét a saját és szerettei egészsége védelmében a betegségmegelőzést támogató higiénés szabályokra, és arra, hogy tartsák be a kórházakban bevezetett látogatási tilalmat, illetve vegyék figyelembe az egészségügyi intézmények igénybevételére vonatkozó ajánlásokat. (Forrás: MTI; a kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

2023. jan. 27.

Szabó Zsolt, városunk gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be egy december végi egyeztetésről Bartal Tamással, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával, melynek témája Dunaújváros közlekedési koncepciója volt. 

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

2023. jan. 27.

A Székesfehérvári Törvényszék január 12-én tette közzé a Cégközlönyben a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (DVCSH Kft.) felszámolásának elrendelését. Fontos a dátum, máris kiderül, miért!

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

2023. jan. 27.

Régi-új helyszínen szerveztek véradást városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Petőfi iskolát kereshették fel a napokban azok az önkéntesek, akik vállalták a "csapolást" három embertársuk megmentése érdekében. Hangkép.

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.