Dunaújváros Hetilap

Az olasz helyzet: a páncélozott húsvéttól Giulio Giovanniniig

Öcaline - 2020. április 11. 11:14

Újabb, immár negyedik helyzetjelentését adja a koronavírus járványának egyik gócpontjának számító Észak-Olaszországból Novák Yvette. Drámai tételek és reményt adó elemek – ilyen az élet ott (is).

Immár visszatérő vendég honlapunk hasábjain, rendszeresen tudósít a koronavírus sújtotta európai gócpontból, Észak-Olaszországból a városunkból elszármazott  Novák Yvette – három eddigi helyzetjelentése az alábbi címekről érhető el!

Március 26. – "Vegyétek komolyan a vírust!" (katt) >> 
Március 31. – "Most minden megváltozott..." (katt) >>
Április 5. – "... ezt vérző szívvel írom..." (katt) >>

Az előzmények után itt egy csokor friss élmény, veszélyes adatokkal spékelve – bár vannak örvendetes jelek, nem csökken a járvány tombolása Itáliában!

"Most páncélozott húsvétunk lesz"

Az év egyik legnagyobb olasz ünnepét is alapjaiban rengette meg a járvány. Most páncélozott húsvétunk lesz a vírus miatt. Itt az a szokás, hogy húsvétkor az emberek útra kelnek, és aki csak teheti, kiszabadul néhány napra az ünnepi időszakban. Ki a tengerpartot választja, ki a hegyeket, ki a hétvégi házat – csak el otthonról, ez a lényeg. Illetve ez volt: idén a rendőrség "menekülésgátló" ellenőrző pontokat alakít ki, hogy szó szerint útját állja ezeknek a kiruccanásoknak. A járőrök az ígéretek szerint rendszeresen igazoltatnak a tengerhez és a hegyekbe vezető utakon, a vezetők előre bejelentették az interjúkban az ellenőrzések megerősítését az ünnepi hétvégére – ezt az időszakot "különösen veszélyes" kifejezéssel minősítették a fertőzés terjedése szempontjából.
Remélem, sokakat visszatart az ellenőrzés is, és abban is bízom, hogy a legtöbb ember a biztonságos otthont választja. Az biztos, hogy a mi családunknak eszébe se jut kimozdulni itthonról.

A csendes mészárlás

Olvastam a pesti idősek otthonában kialakult gócpontról, sajnos tudok szolgálni egy olasz párhuzammal – nem is kell messze menni érte, itt történt a szomszéd faluban. Az újságok szavaival élve "csendes mészárlás" zajlik Monticelliben –  a járvány sajnos betört a Residenza del Parco nevű öregek otthonába is. Borzalmas pusztítást végzett, a vírus megjelenése óta  – február 20. környékére datálják az első fertőzést – 21 nagypapa és nagymama hunyt el ott. Jelenleg 7 idős ember van kórházban, pillanatnyilag az életükért küzdenek.

A létesítményben maradt 31 személy közül csak 8 főnek lett negatív a tesztje – ráadásul 4 ápoló is megbetegedett, a hét elejéig a többi egészségügyi dolgozón még nem végeztek tesztet. De ha már a hét eleji mutatóknál tartunk, írok még néhány adatot – többek között azoknak, akik hajlamosak elbagatellizálni a járvány fenyegetését. Olaszországban a hét elején 85 ezer 400 fertőzött volt. 61,5 százalékuk otthon, szigorú karanténban, 33,7 százalék kórházi ápolásra szorul, 4,8 százalékukat az intenzív osztályokon ápolják. És bár vannak biztató adatok, néha felcsillan a remény, de még mindig nem látjuk az alagút végét. 
A tegnap esti adatok még beszédesebbek: 147 ezer 477 ember kapta el összesen a koronavírust eddig Olaszországban – 30 ezer 455 gyógyult meg. 18 ezer 849 halott összesen – borzasztóan nagy szám, de az utolsó 24 órában 570, az jelentős csökkenés. Új fertőzöttek tegnap: 1396. Kórházi ápolásra 28 ezer 242 ember szorul – az intenzív osztályon 3497 beteg életéért küzdenek. 3497 család retteg és imádkozik.

"... mindig hihetetlen és tragikus szám"
 
Az előbb biztató adatokat írtam, ezekkel kapcsolatban is jobb az óvatosság. Voltak napok, amikor úgy tűnt, a vírus égbe szökkenő görbéje megállt Pármában, és elkezdte a lefelé ívelést. Nagyon lassú, keserves folyamat, de a szigorú karantén kezdi meghozni a gyümölcsét – igaz, amíg emberek halnak, a "gyümölcs" szót ne nagyon szabad használni. A gyümölcs édes és finom, és itt csak keserűség és szomorúság van. Az alagút végén látunk egy kis fényt, de nagyon messze vagyunk még.
Volt olyan nap, hogy 24 óra alatt 16 fő vesztette életét – nem országos szinten, csak itt Pármában (a városban és a közeli falvakban).  Ez még mindig tragikus szám. Az új fertőzöttek száma adott némi reményt – volt nap, hogy 30 főre csökkent. A csúcs 155, ahhoz képest tényleg reménykeltő az adat. De még mindig komoly a fenyegetés: Pármáben 2395 igazolt fertőzött van – 1070 főt ápolnak kórházban, 69 embernek az életéért küzdenek az intenzív osztályon.  De az utolsó napokban megint megfordult a trend: tegnap és ma is 19-19 áldozatot szedett a városban a vírus. És sajnos megint megugrott a tesztelt pozitívok száma: tegnap 26 fő volt, ma 52. Döbbenet.

Giulio, benned van minden reményünk

Azt el tudod képzelni, milyen lehet egy online tanóra egy kilométerre az otthonodtól? Ha nem, elmesélem egy kisfiú történetét, aki egy Toscana megyében lévő farmon él. A koronavírus időszakában Olaszország is átállt az online oktatásra – igen ám, de Giulio Giovannini 12 éves, ötödik osztályos tanuló otthonában a térerő hiányában nincs internet.
Ezért minden reggel elindul egy kis asztallal, székkel, mobiltelefonnal, tablettel és természetesen a könyveivel. Addig gyalogol, amíg nem talál térerőt. Ott letelepedik a mező szélére, kinyitja az asztalt, a széket és várja az óráit. Ezek a nehézségek sem vették el a kedvét a tanulástól.

Giulio hős sok olasz szemében – és sokaknak ő ad reményt és erőt, hogy talpra állunk, és megint minden rendben lesz.

(Illusztrációk: Novák Yvette gyűjtése az olasz facebook felületekről)

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.