Ötvennégyezer dollárért eladó Rosa Parks levele Martin Luther Kingről

doszerk - 2020. augusztus 3. 18:54

Ötvennégyezer dollárért (16 millió forint) kínálják eladásra Rosa Parks afroamerikai polgárjogi aktivista egy kézzel írt levelét, amelyben Martin Luther Kinget méltatja.

Az 1981. október 6-i keltezésű levelet egy bizonyos Kessler úrnak címezték, több mint egy évtizeddel King meggyilkolása után.

"Csodáltam és tiszteltem, mint egy nagyszerű férfit, aki elkötelezte magát az emberiség minden elnyomott csoportjának szabadsága, békéje és egyenlősége mellett" - írta Parks Kingről. Hozzátette: "az alabamai Montgomery tömegeinek és a nemzetnek a vezetője volt".

A régi kéziratok adásvételével foglalkozó Moments in Time nevű cég vezérigazgatója, Gary Zimet tudomása szerint ez az egyetlen levél, amelyben Parks megemlíti Kinget és a dokumentum azért is különleges, mert kézzel írott. Zimet szerint Parksnak még a gépelt levelei is ritkák. A cég 54 ezer dollárért kínálja a különleges dokumentumot.

A varrónőként dolgozó Parks 1955 decemberében Montgomeryben nem volt hajlandó átadni helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak, ezzel megszegve az akkori szegregációs előírásokat. Letartóztatták és pénzbírságra ítélték, de fellépésével mozgalmat indított el, amelynek élére egy fiatal lelkész, Martin Luther King állt.

A fekete népesség 381 napon át bojkottálta a busztársaságokat. Az amerikai legfelsőbb bíróság 1956-ban alkotmányellenesnek nyilvánította az elkülönítést a tömegközlekedési járműveken.

Parks 92 évesen halt meg 2005-ben. Montgomeryben szobor őrzi az emlékét.

Forrás: mti.hu

Fotó: pixabay.com

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

2024. máj. 08.

Izgalmas eseménnyel, gyerekek főszereplésével folytatódott a Közbiztonsági Hónap sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. Az elmúlt években az ovisok és kisiskolások kedvencévé vált a Pindur Pandúrok közlekedésbiztonsági viadal, amelynek ezúttal is az egyetem tornacsarnoka adott otthont. Hangkép.

A meglepetés ereje: a hozzánk érkezők sokszor rácsodálkoznak Dunaújvárosra

A meglepetés ereje: a hozzánk érkezők sokszor rácsodálkoznak Dunaújvárosra

2024. máj. 07.

A Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete partner szervezetét, a csepregi Farkas Sándor Egyletet látta vendégül a napokban. A vendégek megismerkedhettek Dunaújvárossal – meglepte őket városunk, és nagyon tetszett nekik, amit láttak.

Nyárias meleg után erős lehűlés

Nyárias meleg után erős lehűlés

2024. máj. 06.

Ma még napsütés és nyárias értékek, keddtől esős napok jönnek, lehűléssel, ígéri a DO időjárási szakértője. A hét vége is változékony marad, lesz egy hamisítatlan áprilisi hetünk!

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!