Terítéken: mindenki (kicsit) másképp csinálja!

Öcaline - 2020. szeptember 10. 10:52

A téma – mint a kulináris kalandozások során szinte mindig – tálcán kínálta önmagát; olyan varázslatos remekeket gyűjtöttem csokorba a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook csoport gasztronautáinak kínálatából, amelyek első látásra hétköznapi kaják. Pedig nem.

A képlet egyszerű: a csoporttagok közül sokan egészen attraktív módon nyúlnak az alapanyagokhoz. Mernek, ráadásul tudnak is kísérletezni. Ez a titok nyitja.

Elhajlások, újítások

Közismert példa a gasztronómia világából, hogy őszinte tisztelet és örök hála jár annak az egyébként ismeretlen mesternek, aki először merészelte feltálalni a harcsapaprikást túrós csuszával – és ezt csak azért említem, mert az alábbi remekek is hasonló elven készültek. Nem mindig kell eget rengető újításokra gondolni – sokszor pont elég egy meglepő húzás, váratlan párosítás, egyetlen finom finesz, hogy aztán a végeredmény egészen újszerű (íz)élményt ígérjen.

És valahol éppen ez a lényeg: megtalálni a keskeny ösvényt, a kényes egyensúlyt az otromba mellényúlások és a frenetikus sikert arató újítások között. Hadd ismételjem el sokadszor is: a "terítékenes" csapat azért nagyszerű, mert az "elhajlások" végén többnyire csodás eredmény csalogatja a haspókokat – akinek kétségei vannak, annak máris mutatok néhány szemléletes példát.

Merész húzások

A fent vázolt vezérelv szerint bontakoztatja ki újra és újra kulináris tehetségét Grónás Henrik – ahogy a többség bevágja a sütőbe az oldalast, úgy ő konfitálja ugyanazt az alapanyagot. A vége omlós, puha, szaftos, ínycsiklandó remekmű. Azt hihetnénk, itt vége a történetnek, pedig dehogy: Eszébe jutna bárkinek is rukolával felütött hideg, ecetes rizzsel tálalni ezt a húskölteményt? Ugye, hogy nem: pedig az eredmény látványos is, fenséges is.
Hasonló húrokat pendít Farkas Dóri is, aki sült camembert sajtot kínál csavart mártogatóssal. A klasszikus finomság újszerű elkészítési módja is lenyűgöző végeredményt sejtet – arra meg, hogy a tálaláskor pár kocka őszivel és egy-két fürt ribizlivel köríti a remeket, nincsenek is szavaim. Illetve egy akad mégis: pompás!

Ennél egy könnyű tésztát vacsorára? Oké, csak kövesd Takács Klári receptúráját. Szerzőnk a megszokott tejszínes-sajtos, csirkemelles alaphoz bombázott egy leheletnyi gombát, valamint merészen néhány szelet sárgarépával tette egyedivé – és ezzel varázslatossá – az ízélményt. Pár szelet répa, elhiszed, hogy működhet? Nézz a képre, ha nem.

Végül, de nem utolsósorban jöjjön mai összeállításunk ihletadó darabja. Azt mindannyian megtanultuk, hogy a gofri rendben van vaníliás pudinggal, málnadzsemmel, esetleg nutellás verzió is mehet a hozzám hasonló Gombóc Artúr-fanatikusok kedvéért. Erre jön Virág Kata, méghozzá ezzel: cukkinis gofri, vegyes csiperkegomba krémmel – glutén- és laktózmentesen. Látom, hogy lehet, hinni még nem hiszem, de aztán idővel mégis: ez a csoda, nem a holdséta.

(Szakmai partnerünk a www.teritekujvaros.hu címen érhető el!)

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!