ISD Dunaferr Zrt.: „… stratégiai partner áll a küszöbön”

Öcaline - 2020. december 17. 14:22

Lezárná az elmúlt hetek-hónapok állóháborúját, záros határidőn belül stratégiai partner belépését ígéri, pocséknak ítéli a cégcsoport nyilvánosság előtt mutatott képét, viszont példásnak tartja a város önkormányzatának pártok feletti kiállását. És ami fő: az ISD Dunaferr Zrt. jövőjét illetően gyors megoldásban és gyors felfutásban bízik Evgeny Tankhilevich legfőbb- általános vezérigazgató-helyettes. Exkluzív interjú, az elején egy státusztisztázó párbeszéddel.

Itt ülünk a vasmű vezéri tárgyalójában, mégis megkérdezem: most kivel beszélgetek?
– Evgeny Tankhilevich vagyok. (Nevet.) Persze értem a kérdést, a státuszomat és jogosultságaimat illetően felröppentek alaptalan állítások a nyilvánosságban. A titulusom legfőbb- általános vezérigazgató-helyettes, lévén vezérigazgatói pozíció jelenleg nincs az ISD Dunaferr Zrt.-ben. Az SZMSZ és a vonatkozó törvények szerint teljes felhatalmazásom van, az osztályok vagy közvetlenül nekem jelentenek, vagy – ha másnak – az én felhatalmazásommal. Bárki állítsa is az ellenkezőjét, mindenki előtt vállalom, hogy a jelenleg hatályos törvényeknek megfelelően működik a vállalatcsoport.

Pörög a piac, de...

Milyen évet zár, hol tart most a Dunaferr?
– Az egész évet tekintve 60-70 százalék körüli kapacitással futottunk, a jelenlegi mutatóink azonban sajnos rosszabbak. Nyáron a vírus veszélyhelyzet miatt összeomlott a piac – ami viszont hihetetlen, hogy jelenleg fantasztikusan pörög, nagy, pontosabban nagy lenne az igény a Dunaferr termékeire. Ha most csak 70 százalékon mennénk, minden financiális gondunk megoldódna, mindenkit ki tudnánk fizetni.
Ehhez képest most milyen szinten folyik a termelés? 
– Ehhez képest nagyon komoly válságban, meggyőződésem szerint az elmúlt évek, évtizedek legkritikusabb szakaszában van a cégcsoport. Ez tény, ezzel szembe kell nézni, és ezt a válsághelyzetet a lehető leghamarabb fel kell számolnunk. Az alapprobléma az, hogy a krízis miatt – amióta a Taruta-csoport „feltűnt a radaron” – a hitelezőink, partnereink egészen egyszerűen megrettentek. A médiában megjelentek a hírek a háborús állapotról, a jogi úton folyó csatákról – és ki az, aki ebben a helyzetben hitelezne egy ilyen borzalmas hírű cégnek? Most ott tartunk, hogy a hitelezőink befagyasztották a hitelt, azonnali fizetésre álltak át – miközben nincs forgótőke. Arra sem jut most pénz, hogy visszakapaszkodjunk az előbb említett 70 százalékos termelési volumen környékére. 
Újra megkérdezem: a kapacitásait illetően hol tart most a Dunaferr?
– 50 százalék alatti szinten megyünk.  

Mi lehet a kiút ebből a válsághelyzetből?
– A legegyszerűbb válasz az, hogy ha pénz áll a házhoz. (Nevet.) Komolyra fordítva: ha megszűnik a vasmű körüli ideges, feszült légkör, az már sokat lendíthet a helyzetünkön.
Egy kis kitérő: az előbb említette a vállalatcsoport nyilvánosság előtt megjelenő – borzalmas – képét. Elégedett a vállalat külső kommunikációjával?
– A Dunaferr reputációja jó, a kommunikáció viszont alapvetően elhibázott és pocsék volt – ezt is be kell látnunk, be kell ismernünk. Mondhatom, hogy éjt nappallá téve dolgoztunk és dolgozunk a vállalatcsoport megmentésén, de önkritikusan megállapíthatom, hogy nem voltunk elég hatékonyak és eredményesek abban, hogy nyomatékosítsuk, nem utolsósorban a dolgozóink előtt és a helyi közösség előtt: a célunk az, hogy megmentsük a céget, megmentsük a gyárat. Szeretnék hangsúlyozni egy nagyon fontos, ám az utóbbi időben rendre elsikkadó tényezőt: a Dunaferr nem vesztes cég. Nem a legjobb, de mértékadó, fontos szereplő az acélpiacon. Fontos, hogy működjön – személyes meggyőződésem, hogy hamarosan kaphat egy esélyt a talpra állásra.  
 
Napokon belül eldőlhet

Melyek lehetnek a talpra állás lépései? Kezdjük a rövid távú tervekkel: mi lesz holnap, holnapután, jövő hétfőn vagy pénteken?
– Nem titok, azon dolgozunk, hogy megjelenjen egy iparági nagy játékos, egy olyan szereplő, amely az átmeneti időszakban kisegíti a krízisből a Dunaferrt. Az sem titok, hogy napokon belül eredményt érhetünk el ezen a téren, és olyan céget találunk, amely szó szerint átmenti a vállalatot a válságon. Az ugyanis a komoly szereplők körében nem kérdés, hogy a Dunaferrnek nemcsak az elismertsége mondható jónak, de nagy jövője is van, lehet az acélpiacon. A rövid távú terveket illetően az azonnali feladat nem más, mint az, hogy működőképes állapotban tartsuk az eszközeinket: üzemeljen a kohó, pöfögjenek a kémények. Mutassuk meg, hogy élünk, működünk, és higgyük el, bízzunk benne, hogy stratégiai partner áll a küszöbön.

Ha ez sikerül – és persze mindig ott a kérdés elején ez a fránya ha –, akkor mi lehet a következő lépés? Létezik középtávú koncepció a válságból történő kilábalásra?
– Erre a kérdésre rövid és egyszerű választ adok: igen, az a feladat, hogy a lehető leggyorsabban a lehető legmagasabb kapacitással üzemeljünk. Ha ez megy, mindenki a pénzéhez jut: a hitelezők, a megrendelők, a partnerek, a munkavállalók és a részvényesek is.

Jó példát is látott

Mennyi idő alatt lenne elérhető ez az optimális-ideális állapot?
– Ez merész válasz lesz, de vállalom: két-három hét alatt. Nagyon jó eszközeink és nagyon felkészült szakembereink vannak – sokadszor ismétlem, de nem tudom elégszer mondani: a Dunaferr nem vesztes cég. 
Optimista?
– Feltétlenül, mert érzékelem a mozgolódást, és azt is tudom, hogy senkinek sem érdeke a vasmű bedőlése. Azzal is tisztában vagyok, hogy bár a leendő partner komoly garanciákat kér, de nem pénzt akar, hanem az átlátható működés alapjainak biztosítását. Ráadásul azt is tudom, hogy nem vagyok egyedül ezzel a felfogással: hadd említsek egy nagyon fontos, de az országos nyilvánosságban sajnos szintén elsikkadt tényezőt. A város önkormányzata a szó legszorosabb értelmében példát mutatott azzal, hogy ebben a kritikus szituációban a pártok felett álló, a pártszimpátiákat mellőző, egybehangzó döntéssel állt ki a Dunaferr megmentése mellett – és ez nekem, nekünk is hitet adott a folytatáshoz. Egyébként hasonló hozzáállásban bízom a többi szereplő részéről is. A Dunaferr egy magyar munkavállalókat foglalkoztató vállalatcsoport Magyarország szívében – nem szabad veszni hagyni.

UPDATE – percről percre módosul a kép!

A tegnap délután-este készült interjút követően sem állt meg az élet a vasmű háza táján – ma délelőtt újabb közlemény látott napvilágot az ISD Dunaferr Zrt. hivatalos oldalán, ami több soron pontosította, illetve megerősítette Evgeny Tankhilevich szavait. A munkavállalókhoz címzett összegzés szerint nincs ok a bizonytalanságra, hiszen folyamatban van Leonid Frumkin, Alexander Zavyalov, továbbá Iuliia Kasperskaia-Birman igazgatósági tagok visszajegyzése a cégjegyzékbe, mely ügyet a fő tulajdonos Vnyesekonom Bank is támogatja. Az igazgatóság valódi tagjai gondoskodni fognak a cégcsoport közgyűlési határozatainak jogszerű előkészítéséről, a közgyűlés jogszerű megszervezéséről – az irányadó szabályoknak megfelelően.

Az összegzés szerint a Székesfehérvári Törvényszék a mai napon felfüggesztette a Tetyana Taruta által hozott jogtalan határozatokat, mellyel az ukrán vonal igazgatósági tagokat és felügyelőbizottsági tagokat próbált megválasztani. A magyar bíróság tehát néhány napon belül már fel is függesztette Tetyana Taruta döntéseit, azok nem hajthatóak végre. Még ennél is fontosabb fejlemény, nyomatékosítja a vállalatcsoport hivatalos tájékoztatója, hogy   innentől következzék betűhív idézet – "a Vnyesekonom Bank támogatását élvező szakmai befektető már konkrét intézkedéseket készített elő a DUNAFERR megsegítésére. A menedzsment mindent megtesz azért, hogy ez mielőbb meg is érkezzen hozzánk. Nagy döntésről van szó, kormányzati szintű ügyeket is érint ez a befektetés, ami a szükséges adminisztratív teendők miatt sajnos lassítja a folyamatot. Azon vagyunk, hogy az 'i'-re a pont még idén felkerüljön."

A teljes dokumentum a cégcsoport hivatalos oldalán olvasható – az alábbi címen!

Tájékoztató a munkavállalóknak (katt) >>

Itt tartunk most – várjuk a fejleményeket!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Dunaferr

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

2021. jún. 22.

Döbbenetes képsorokkal rukkolt elő a NAV egy bűnszervezet tagjainak letartóztatása kapcsán – ráadásul úgy tudjuk, az akció érintett több olyan személyt is, akik részt vettek a vasgyár (és a város) elleni emlékezetes támadásban.

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

2021. jún. 09.

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

2021. máj. 13.

Semmis a cégbíróság végzése, új eljárás jöhet; jogilag talán nem teljesen egzakt, de nagyon rosszul áll a cégcsoport irányításának átvételét szervező alakulat szénája. Sajtóközlemény.

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

2021. máj. 06.

Hivatalos közleményben fejtette ki a mai "közgyűlési kísérlettel" kapcsolatos álláspontját az ISD Dunaferr Zrt. A DO a téma jelentőségére tekintettel betűhíven közli a dokumentumot. A történet folytatódik – és legalább május 20-ig várni kell a megoldásra.

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

2021. ápr. 29.

Több tételben cáfolta Szergej Taruta állításait az ISD Dunaferr Zrt. – a cégcsoport szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos nem higgadt és főként nem megbízható üzletemberként járt el valójában, mint ahogy feltüntette magát  egy nyilatkozatában.

Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

2021. ápr. 22.

Tudtuk, persze, csak nem sejtettük – az igazi Habsburg tisztázta a tisztázandókat, adta hírül a Euronews. Most már tényleg csak ET vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók hiányzik, hogy kerek legyen a Monty Python-i magasságokat ostromló történet.

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

2021. ápr. 22.

Hivatalos közleményben cáfolja az új cégvezető kinevezésével kapcsolatos (ál)hírt az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje. Jogi lépéseket tesznek, feljelentés születik az ügyben. Betűhív közlés.