ISD Dunaferr: több komoly partner is beszállna – de ki lesz a befutó?

Öcaline - 2021. január 25. 17:34

Heteken, de akár már napokon belül pontot tehetnek az ISD Dunaferr Zrt. válsághelyzetét megoldó stratégiai partner belépésének végére, ráadásul több komoly acélpiaci szereplő is érdeklődik a vasgyár iránt, értesült a DO. 

Amióta Evgeny Tankhilevich vezérigazgató-helyettes megpendítette – először lapunknak –, hogy stratégiai befektető érkezése jelenthet kiutat az ISD Dunaferr Zrt. válsághelyzetére, lényegében folyamatos a találgatás, melyik cég vetett szemet a dunaújvárosi vállalatcsoportra. 

"Pörög a piac, kell az acél"

Az elmúlt időszakban több, a befektetés/együttműködés részleteire rálátó forrással beszéltünk, és mára úgy tűnik, hamarosan pont kerülhet a történet végére. A téma érzékenységére tekintettel informátoraink ragaszkodtak a névtelenséghez, ezért azt a klasszikus metódust választottuk, hogy minimum három, egymástól függetlenül megerősített információt kezelünk kész tényként. És persze rögtön az elején hozzátesszük, amit szinte az összes forrásunk hangsúlyozott: a következő napok tárgyalásai, egyeztetései hozhatnak még fordulatot a befektetés ügyében.
Az első tényező, amit mindenképpen tisztázni szerettünk volna, hogy miért érheti meg bárkinek is befektetőként belépni a Dunaferr kapuin. A válasszal részben Tankhilevich már idézett interjúja szolgált, de a verseny az elmúlt hónapban, ha lehet, még élesebb lett a világ acélpacán. A történet a közismert "sok eszkimó, kevés fóka" képlettel írható le: valósággal elszabadultak az árak a világ acélpiacán, és minden, de minden gyártói kapacitásra szükség van, hogy kielégíthesse a mérhetetlenül falánkká vált vevői igényeket. Egy forrásunk szerint "most minden szög eladható", egy másik informátorunk a közcímben idézett tételmondattal jellemezte a jelenlegi helyzetet:
–  Pörög a piac, kell az acél, és ebben a helyzetben minden acélpiaci szereplő célja az, hogy növelje a kapacitásait. Ennek két útja van, illetve lehet: az egyik az, hogy a birtokon belül lévő gyártóbázisait a lehetséges maximumon futtatja, a másik, hogy új együttműködéseket keres, olyan szereplőt, amely képes az ő erőforrásaiból – pénzéből vagy alapanyagából – rövid időn belül acélpiaci léptékben is számottevő készáruval a piacra lépni. Ezt látjuk most.

"... lehet, a versenytársak lemaradnak, ha a Liberty gyorsabban lép"

A fenti képletből eredően aligha véletlen, hogy ugyan a nyilvánosság teljes kizárásával, de az elmúlt időszakban folyamatossá vált az iparági nagyszereplők érdeklődése az ISD Dunaferr iránt – forrásaink egybehangzó állítása szerint ugyanis az elmúlt hetekben egymás kezébe adták a kilincset a "kérők". Informátoraink ugyanakkor egybehangzóan állították: a stratégiai partnerség csak az első lépés lehet – arra az időre kell, ameddig az új tulajdonosi háttér rendeződik. 
Megbízható forrásaink szerint jelenleg is tartózkodik delegáció a gyárban, ezúttal a Liberty Steel Group képviseletében érkeztek mérnökök és gazdasági szakemberek Ostravából. A térségben több acélpiaci bázist tulajdonló londoni székhelyű, de indiai óriás információink szerint korábban is élénken érdeklődött a dunaújvárosi kapacitások iránt, és esetükben kézenfekvő magyarázat szolgál arra, mi a kitüntetett figyelem oka részükről. Egészen friss, mai hírre hívta föl a figyelmet egy, az acélpiaci mozgásokra rálátó forrásunk: ezek szerint a Liberty ajánlatot tett a ThyssenKrupp Steel Europe felvásárlására – márpedig ha megkötik a mintegy 1 milliárd eurósra becsült üzletet, akkor az angol cégóriásnak valóban égető igénye lesz minden tonna acélra.
Forrásaink még két céget emlegettek, az egyik neve ismerősen csenghet még a laikus olvasónak is: a nehézipari, energetikai és hajózási üzletágban egyaránt komoly szereplőként számon tartott Duferco Group ugyanis korábban – egyértelműen az ukrajnai akvizíciói és szerepvállalása révén – az egyik szereplője volt a dunaújvárosi vasgyár privatizációjának. A boltot akkor a Donbass-Duferco konzorcium vitte; egyik informátorunk szerint a cégcsoport "a tervezett bevásárlásra lényegében úgy tekint, mintha hazatérne Dunaújvárosba".
Végül, de közel sem utolsósorban essen szó még egy aspiránsról: egy maghatározó ukrán acélipari szereplő is szerepel az érdeklődők között, ráadásul egészen a Liberty belépéséig a legkomolyabb érdeklődőként emlegették. Forrásaink szerint a hatalmas erőforrásokkal bíró cégcsoport képviselői napokon belül szintén bekopoghatnak Dunaújvárosba – illetve nem csak ide: informátoraink szerint delegációjuk kormányzati szintű tárgyalásokat is kezdeményez a dunaújvárosi befektetésről.
Hogy a három "nagy játékos" közül melyik lesz a befutó, az egyelőre megjósolhatatlan – valóban sok múlik, múlhat a következő napok tárgyalásain, de a Liberty gyorsasága, rugalmassága alaposan átrendezheti a képletet. 

(Fotó: ISD Dunaferr – archív)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

"Az én életem a gyár volt..."

"Az én életem a gyár volt..."

2022. jún. 22.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte a közelmúltban dr. Horváth Ákos, a vállalat nyugalmazott műszaki-technológiai főmérnöke. A Borovszky-díjas kiváló mérnök, a DUNAFERR Főtanácsosa személyéhez számos szakmai siker, jelentős termékfejlesztés fűződik. 

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

2022. már. 04.

Közleményt adott ki a termelésről, a háborús helyzethez kapcsolódó segélyalapról  és munkahelyteremtő programról a cégcsoport. Mutatom!

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

2022. jan. 12.

Mikó István befolyással üzérkedés miatt került rács mögé, adta hírül a 24.hu. Visszanéző, súlyos vádakkal, meg a Borkai-ügy, de az csak mellékszál.

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

2021. dec. 23.

Központi beavatkozást sürgetnek a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés tagvállalatai.

ICA-D: Mese a városról a Városháza téren – fontos felhívással

ICA-D: Mese a városról a Városháza téren – fontos felhívással

2021. dec. 16.

Egyszerre ígérik múltidéző játéknak, zajos közösségi kísérletnek és fontos összművészeti programnak – vasárnap csalogatják vele a vendégeket a Városháza térre, azért szólok jó időben, mert még közreműködőket is vár a Kortárs Művészeti Intézet. Oké, a Víztorony már foglalt, de ki lesz a Korsós lány?

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

2021. jún. 22.

Döbbenetes képsorokkal rukkolt elő a NAV egy bűnszervezet tagjainak letartóztatása kapcsán – ráadásul úgy tudjuk, az akció érintett több olyan személyt is, akik részt vettek a vasgyár (és a város) elleni emlékezetes támadásban.

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

2021. jún. 09.

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.