ISD Dunaferr: több komoly partner is beszállna – de ki lesz a befutó?

Öcaline - 2021. január 25. 17:34

Heteken, de akár már napokon belül pontot tehetnek az ISD Dunaferr Zrt. válsághelyzetét megoldó stratégiai partner belépésének végére, ráadásul több komoly acélpiaci szereplő is érdeklődik a vasgyár iránt, értesült a DO. 

Amióta Evgeny Tankhilevich vezérigazgató-helyettes megpendítette – először lapunknak –, hogy stratégiai befektető érkezése jelenthet kiutat az ISD Dunaferr Zrt. válsághelyzetére, lényegében folyamatos a találgatás, melyik cég vetett szemet a dunaújvárosi vállalatcsoportra. 

"Pörög a piac, kell az acél"

Az elmúlt időszakban több, a befektetés/együttműködés részleteire rálátó forrással beszéltünk, és mára úgy tűnik, hamarosan pont kerülhet a történet végére. A téma érzékenységére tekintettel informátoraink ragaszkodtak a névtelenséghez, ezért azt a klasszikus metódust választottuk, hogy minimum három, egymástól függetlenül megerősített információt kezelünk kész tényként. És persze rögtön az elején hozzátesszük, amit szinte az összes forrásunk hangsúlyozott: a következő napok tárgyalásai, egyeztetései hozhatnak még fordulatot a befektetés ügyében.
Az első tényező, amit mindenképpen tisztázni szerettünk volna, hogy miért érheti meg bárkinek is befektetőként belépni a Dunaferr kapuin. A válasszal részben Tankhilevich már idézett interjúja szolgált, de a verseny az elmúlt hónapban, ha lehet, még élesebb lett a világ acélpacán. A történet a közismert "sok eszkimó, kevés fóka" képlettel írható le: valósággal elszabadultak az árak a világ acélpiacán, és minden, de minden gyártói kapacitásra szükség van, hogy kielégíthesse a mérhetetlenül falánkká vált vevői igényeket. Egy forrásunk szerint "most minden szög eladható", egy másik informátorunk a közcímben idézett tételmondattal jellemezte a jelenlegi helyzetet:
–  Pörög a piac, kell az acél, és ebben a helyzetben minden acélpiaci szereplő célja az, hogy növelje a kapacitásait. Ennek két útja van, illetve lehet: az egyik az, hogy a birtokon belül lévő gyártóbázisait a lehetséges maximumon futtatja, a másik, hogy új együttműködéseket keres, olyan szereplőt, amely képes az ő erőforrásaiból – pénzéből vagy alapanyagából – rövid időn belül acélpiaci léptékben is számottevő készáruval a piacra lépni. Ezt látjuk most.

"... lehet, a versenytársak lemaradnak, ha a Liberty gyorsabban lép"

A fenti képletből eredően aligha véletlen, hogy ugyan a nyilvánosság teljes kizárásával, de az elmúlt időszakban folyamatossá vált az iparági nagyszereplők érdeklődése az ISD Dunaferr iránt – forrásaink egybehangzó állítása szerint ugyanis az elmúlt hetekben egymás kezébe adták a kilincset a "kérők". Informátoraink ugyanakkor egybehangzóan állították: a stratégiai partnerség csak az első lépés lehet – arra az időre kell, ameddig az új tulajdonosi háttér rendeződik. 
Megbízható forrásaink szerint jelenleg is tartózkodik delegáció a gyárban, ezúttal a Liberty Steel Group képviseletében érkeztek mérnökök és gazdasági szakemberek Ostravából. A térségben több acélpiaci bázist tulajdonló londoni székhelyű, de indiai óriás információink szerint korábban is élénken érdeklődött a dunaújvárosi kapacitások iránt, és esetükben kézenfekvő magyarázat szolgál arra, mi a kitüntetett figyelem oka részükről. Egészen friss, mai hírre hívta föl a figyelmet egy, az acélpiaci mozgásokra rálátó forrásunk: ezek szerint a Liberty ajánlatot tett a ThyssenKrupp Steel Europe felvásárlására – márpedig ha megkötik a mintegy 1 milliárd eurósra becsült üzletet, akkor az angol cégóriásnak valóban égető igénye lesz minden tonna acélra.
Forrásaink még két céget emlegettek, az egyik neve ismerősen csenghet még a laikus olvasónak is: a nehézipari, energetikai és hajózási üzletágban egyaránt komoly szereplőként számon tartott Duferco Group ugyanis korábban – egyértelműen az ukrajnai akvizíciói és szerepvállalása révén – az egyik szereplője volt a dunaújvárosi vasgyár privatizációjának. A boltot akkor a Donbass-Duferco konzorcium vitte; egyik informátorunk szerint a cégcsoport "a tervezett bevásárlásra lényegében úgy tekint, mintha hazatérne Dunaújvárosba".
Végül, de közel sem utolsósorban essen szó még egy aspiránsról: egy maghatározó ukrán acélipari szereplő is szerepel az érdeklődők között, ráadásul egészen a Liberty belépéséig a legkomolyabb érdeklődőként emlegették. Forrásaink szerint a hatalmas erőforrásokkal bíró cégcsoport képviselői napokon belül szintén bekopoghatnak Dunaújvárosba – illetve nem csak ide: informátoraink szerint delegációjuk kormányzati szintű tárgyalásokat is kezdeményez a dunaújvárosi befektetésről.
Hogy a három "nagy játékos" közül melyik lesz a befutó, az egyelőre megjósolhatatlan – valóban sok múlik, múlhat a következő napok tárgyalásain, de a Liberty gyorsasága, rugalmassága alaposan átrendezheti a képletet. 

(Fotó: ISD Dunaferr – archív)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

2021. jún. 22.

Döbbenetes képsorokkal rukkolt elő a NAV egy bűnszervezet tagjainak letartóztatása kapcsán – ráadásul úgy tudjuk, az akció érintett több olyan személyt is, akik részt vettek a vasgyár (és a város) elleni emlékezetes támadásban.

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

2021. jún. 09.

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

2021. máj. 13.

Semmis a cégbíróság végzése, új eljárás jöhet; jogilag talán nem teljesen egzakt, de nagyon rosszul áll a cégcsoport irányításának átvételét szervező alakulat szénája. Sajtóközlemény.

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

2021. máj. 06.

Hivatalos közleményben fejtette ki a mai "közgyűlési kísérlettel" kapcsolatos álláspontját az ISD Dunaferr Zrt. A DO a téma jelentőségére tekintettel betűhíven közli a dokumentumot. A történet folytatódik – és legalább május 20-ig várni kell a megoldásra.

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

2021. ápr. 29.

Több tételben cáfolta Szergej Taruta állításait az ISD Dunaferr Zrt. – a cégcsoport szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos nem higgadt és főként nem megbízható üzletemberként járt el valójában, mint ahogy feltüntette magát  egy nyilatkozatában.

Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

2021. ápr. 22.

Tudtuk, persze, csak nem sejtettük – az igazi Habsburg tisztázta a tisztázandókat, adta hírül a Euronews. Most már tényleg csak ET vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók hiányzik, hogy kerek legyen a Monty Python-i magasságokat ostromló történet.

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

2021. ápr. 22.

Hivatalos közleményben cáfolja az új cégvezető kinevezésével kapcsolatos (ál)hírt az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje. Jogi lépéseket tesznek, feljelentés születik az ügyben. Betűhív közlés.