Visszautasította a Vasas a hosszabbításra vonatkozó ajánlatot

Öcaline - 2021. január 20. 18:22

Elutasító állásfoglalást tett közzé a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség a munkáltató tegnap napvilágot látott, a kollektív szerződés (DTKSz) meghosszabbítását célzó javaslatáról.

A Vasas hivatalos honlapján publikált dokumentum szerint az érdekképviselet kitart a Dunaferr Társaságcsoport Kollektív Szerződése (DTKSz) változatlan formában történő, határozatlan idejű fenntartása mellett. Mivel pedig a munkáltató tegnapi, honlapunk hasábjain  betűhíven publikált javaslatának elfogadásával a Vasas álláspontja szerint az érdekképviselet "elfogadná azt, hogy a DTKSz egyoldalú felmondása 2020. augusztus 14-én jogszerű volt". A szakszervezet értelmezésében a felmondási határidő április 30-ig történő meghosszabbítását célzó munkáltatói javaslat aláírásával a kontraktus megszűnéséhez asszisztálnának. Innen jöjjön betűhíven a lényeg:

"Szakszervezetünk nem lehet partner abban, hogy a munkáltatóval közösen kimondja azt, hogy a DTKSz 2021. április 30-át követően véglegesen megszűnjön. A fentiek alapján a munkáltató által tett ajánlatot a Vasas nem tudja elfogadni."

A javaslat elutasításának indoklásában a Vasas megemlíti, hogy nem lát garanciákat a bérek rendes időben történő kifizetésére, emellett az érvelésben szerepel, hogy a javaslat elfogadásával gyengülnének a szakszervezetek perbeli pozíciói a munkáltatóval szemben. 
A szakszervezeti szövetség állásfoglalásának teljes szövege az alábbiakban olvasható!

Itt tartunk most – azzal, ha azt mondom, hogy a vállalatcsoport (válság)helyzete ezzel a reakcióval nem közelített a mindenki számára megnyugtató megoldáshoz, még nem mondtam semmit, azt hiszem.

Kapcsolódó tartalom:

A munkáltatói javaslat a DO-n (katt) >>

(Címlap és nyitókép: DO-archív)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.