Tűzgyújtási útmutató gömbgrillhez

doszerk - 2021. október 16. 12:54

Ugyan mindannyian a minőségre és a lehető legjobb formánkra törekszünk, mégis tisztában kell lennünk vele, hogy sokszor aprócska, semmiségnek tűnő dolgok is nagyon tönkre tudják tenni a grillezés végeredményét. (X)

Fűszerezés, a sózás időzítése, a fűtőanyag megválasztása, ezek mind-mind ehetetlenné tudják tenni azt a fogást, amit Te szívvel-lélekkel készítenél. A következő cikkben bemutatjuk, hogy gyújts tüzet a Kettle Joe-ban, hogy biztosan jó legyen, és ezen ne csúszhasson el az általad készült étel minősége.

Honnan is ered valójában a kamado?

Amióta az ősember rájött, hogy a hús a tűzből kivéve ízletesebb, mint nyersen, folyamatosan fejlesztgeti a sütési technológiáját, de vannak olyan módszerek is, amik szinte megmaradtak a kezdeti formájában, gondoljunk csak a nyársakra. A nyílt tűz feletti sütögetést hamar felváltották az első kemencék, amik égtájanként különböző formákat öltöttek.

Körülbelül egy időben alakakulhattak ki tandoori kemencék Indiában és a faszéntüzelésű mushikamadok Japánban. A Japánban állomásozó amerikai katonáknak nagyon megtetszett ez a modell és az áltatla készíthető ételek, így magukkal vitték a hazájukba is, ahol egy kisebb formázás után kialakították a mára világszerte jól ismert Kamado grilleket.

Miből lesz a jó tűz?

Ahhoz, hogy tűz keletkezhessen, kell oxigén, megfelelő hőmérséklet és természetesen éghető anyag is. Az éghető anyag milyensége nagyban befolyásolhatja az elkészült ételek zamatát, ajánlott mindenképpen keményfa brikettet vagy faszenet választanod a sütögetéshez. A tűzgyújtó folyadékokat tanácsos minél nagyobb ívben elkerülni. Gyors eredménnyel kecsegtetnek, de a rajta sült fogások nem csupán kellemetlen mellékízűek lesznek, hanem a legtöbb esetben még egészségre károsak is.

Neked is tetszenek a gömbgrillek, és szeretnéd őket mihamarabb kipróbálni? Valami igazán sokoldalú kerti sütögetőt keresel? Nézd meg a Grillplaza.hu kamado típusú grilljeit, és találd meg a számodra leginkább megfelelő modellt!

Hogyan gyújtsd meg a tüzet?

A tűzteret töltsd meg félig faszénnel vagy brikettel úgy, hogy a levegő minél jobban át tudja járni a rendszert. Tehát figyelj rá oda mindenképpen, hogy a nagyobb darabok kerüljenek a grill aljára, majd a legkisebbek pedig a tetejére. Így tudod biztosítani a levegő számára a szabad átjárást. Ezek után pedig nincs is más dolgod, mint kiélvezni a grillezést. 

Persze érdemes folyamatosan figyelni, hogy a hőmérséklet a sülő étel igényeinek megfelelő legyen. A parázs rendezgetésével tudod a későbbiekben befolyásolni a hőmérsékletet. Ha széthúzod, jobban eloszlatod a parazsat, akkor alacsonyabb hőmérsékletet kapsz, viszont ha egy kupacba csoportosítod az izzó faszéndarabkákat, magasabb hőmérsékletet tudsz elérni.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

2022. dec. 01.

2021 óta töretlen népszerűségnek örvend a szauna-szeánsz Dunaújvárosban,mától régi-új helyszínen, a Dunaújvárosi Kempingben, a megszokott formában érhető el a közkedvelt szolgáltatás. 

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

2022. dec. 01.

Önkifejezés, szabadság, boldogság – ezek lesznek a fő témái annak az online bemutatónak, amelyet a Mezőföld Népfőiskolai Társaság együttműködésével szerveznek jövő csütörtökön. Idejében szólok, érdemes már most regisztrálni!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

2022. nov. 28.

Mikor szakemberek beszélgetnek a munkájukról vagy a szabadidős tevékenységeikről, bizony gyakran előfordul, hogy a laikusok vagy a témában kevésbé jártasak igen keveset értenek a mondanivalójukból. (X)

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

2022. nov. 28.

Az amerikai kontinensen nincs még egy olyan változatos ország mind földrajzi, mind kulturális jellemzőit tekintve, mint Mexikó, amely Latin-Amerika legészakibb nemzete és különleges földrajzi adottságai révén páratlan természeti csodákra bukkanhat az, aki ide ellátogat. (X)

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

2022. nov. 28.

Egy teljes hétre dugják el a felhők Nap apánkat a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A reggelek már kopoghatnak, néhol eső, ónos szitálás is lehet. Küszöbön a tél, vigyázat az utakon!