Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

Öcaline - 2022. január 12. 10:35

Mikó István befolyással üzérkedés miatt került rács mögé, adta hírül a 24.hu. Visszanéző, súlyos vádakkal, meg a Borkai-ügy, de az csak mellékszál.

A lap értesülése szerint december 18-án került rács mögé a férfi, akinek a neve legutóbb a Dunaferr-botrányban bukkant fel; amint arról hasábjainkon több soron is beszámoltunk, áprilisban egy biztonsági emberekből álló csapat akarta megszállni a vállalatcsoport területét.

A vasgyár betámadása

A 24.hu felidézi: Mikó a vasmű ukrán kisebbségi tulajdonosának és köreinek képviseletében jelentkezett Dunaújvárosban, és a Dunaferr információi szerint ő volt az, aki összetoborzott csapattal készült elfoglalni a vállalat területét. Mikó azt állította: csak próbálja megakadályozni a társaságcsoport felszámolását, és a magyar munkavállalók illetve beszállítók érdekeit tartja szem előtt. Amint a lap hangsúlyozza, az ügynek azonnal akadt politikai mellékzöngéje: hasábjainkon arról is olvashattak, hogy Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke nyilvánosan üzent a Fidesz alelnökének, azt kérve, hogy "kösse meg a kutyáit, ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket". A fideszes politikus válaszában úgy fogalmazott, nincs köze a vasgyár tulajdonlása körüli csatározásokhoz.

Vesztegetés, üzérkedés a vád

Amint a 24.hu összegzéséből kiderül, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint Mikó István vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt zajló nyomozásban gyanúsított – három másik személlyel együtt, ám csak ő van rács mögött. Azt, hogy milyen ügyről van szó, egyelőre nem sikerült kideríteni, mert az eljárás érdekeire hivatkozva a nyomozóhatóság nem adott tájékoztatást a részletekről. Az említett bűncselekmény a büntető törvénykönyv szerint egytől öt évig, súlyosabb esetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
A lap szerint a KNYF szerepe azért érdekes, mert a főügyészség csak a köztársasági elnök, miniszterelnök, kormánytag, államtitkár vagy rendvédelmi szervek vezető beosztású tagjai működésével kapcsolatban elkövetetett hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása és befolyás vásárlása ügyében illetékes. (A 24.hu információi szerint Mikónak jutott szerep a Borkai-ügyben is, de ez a dunaújvárosi vonatkozású történet szempontjából mellékszál.)

A Fővárosi Törvényszék közlése szerint december 18-án első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróság, majd december 27-én másodfokon a törvényszék döntött a férfi letartóztatásáról.

A 24.hu összegzése itt olvasható!

(Címlap és nyitókép: DO-archív – Végh Zoltán felvétele; belső oldali fotó: Németh Zsolt)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

Kormányinfó: nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető

Kormányinfó: nem biztos, hogy a Dunaferr megmenthető

2022. szep. 29.

A dunaújvárosi cégcsoport sorsáról is szó esett a mai kormányinfón. A helyzet, hadd fogalmazzak nagyon finoman, nem rózsás.

A Dunaferr ügyében tárgyalt a képviselő is

A Dunaferr ügyében tárgyalt a képviselő is

2022. szep. 20.

A város meghatározó foglalkoztatójának válsága kapcsán fontos egyeztetéseket folytatott dr. Mészáros Lajos. Térségünk országgyűlési képviselője közösségi oldalán számolt be a fejleményekről.

"A Vasmű működése nem politikai kérdés" (FRISSÍTVE)

"A Vasmű működése nem politikai kérdés" (FRISSÍTVE)

2022. szep. 19.

A Dunaferr helyzetéről tartott tájékoztatót Pintér Tamás polgármester a Városházán ma délután. A percekkel ezelőtt véget ért eseményen egyebek mellett elhangzott: javaslatcsomag született, és egyeztetések kezdődtek a kormányzattal a vasgyár válságának megoldása érdekében. (FRISSÍTVE)

A Dunaferr közleménye

A Dunaferr közleménye

2022. szep. 18.

Állami segítség nélkül heteken belül leállhat a Dunaferr, bár még mindig van esély a túlélésre, derült ki a cég mai sajtóközleményéből, melyet szó szerint közlünk olvasóinkkal.

"Az én életem a gyár volt..."

"Az én életem a gyár volt..."

2022. jún. 22.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte a közelmúltban dr. Horváth Ákos, a vállalat nyugalmazott műszaki-technológiai főmérnöke. A Borovszky-díjas kiváló mérnök, a DUNAFERR Főtanácsosa személyéhez számos szakmai siker, jelentős termékfejlesztés fűződik. 

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

2022. már. 04.

Közleményt adott ki a termelésről, a háborús helyzethez kapcsolódó segélyalapról  és munkahelyteremtő programról a cégcsoport. Mutatom!

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

2021. dec. 23.

Központi beavatkozást sürgetnek a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés tagvállalatai.