Dunaújváros Hetilap

Közgyűlési döntések – a háború árnyékában

Öcaline - 2022. március 17. 18:19

Végül húsznál több tétel szerepelt az önkormányzati közgyűlés napirendjén: a nyílt, majd az ezt követő zárt ülésnek a Városháza "C" szárnya közgyűlési terme adott otthont ma délelőtt. 

Változott a napirend, egy tételt levettek, de két újabb téma tárgyalásáról döntöttek a képviselők az ülés elején: sürgősségi indítványként az Egészségmegőrzési Központ előirányzatának emelése, valamint a közbiztonsági rendezvénysorozat támogatása került a tárgyalandó témák közé. 

Összefogás, segítséggel

A napirendek tárgyalása előtt Pintér Tamás polgármester az Ukrajnát ért orosz invázió, a háború borzalmai kapcsán elmondta, városunkba 53 menekült érkezett, többségük kisgyerek, akik lakhatásáról és ellátásáról példás együttműködés és segítségnyújtás révén gondoskodott az önkormányzat. A város első embere köszönetet mondott minden segítőnek, további adakozásra buzdította az adományozókat. 
Szintén köszönetet mondott az elmúlt hetekben komplex adománygyűjtő programot szervezett Orosz Csaba képviselő – mint mondta, a város eddig is jelesre vizsgázott segítségnyújtás terén, de várhatóan tartós feladatra kell berendezkedni, ezért szükség lesz az önkéntesek további közreműködésére.

Fontos megállapodások

A napirend keretében ezt követően előbb a lakások és helyiségek bérletéről, valamint a lakbérekről szóló önkormányzati rendelet módosításáról határoztak – egy Táncsics Mihály utcai szociális bérlakást minősítettek szakemberlakássá a képviselők –, majd az Apáczai Csere János utcában tervezett parkolók első üteme és a kapcsolódó térvilágítása kivitelezésére vonatkozó javaslatról döntöttek. Az elfogadott javaslat szerint a két feladat elvégzését a DVG Zrt-től rendeli meg az önkormányzat, méghozzá bruttó 29,11 millió forint vállalkozási díj fejében.
Szintén a csütörtöki közgyűlés döntött a város közigazgatási területén végzendő közfeladatok ellátására vonatkozó szolgáltatási keretszerződés megkötéséről: az áprilistól az év végéig terjedő időszakra vonatkozó kontraktus keretében három nagy tételben összesen 725,2 millió fordít a feladatokra az önkormányzat.

Szakmai színtéren 

Az ülésen javaslat született egy TOP-os program – a Helyi identitás és kohézió erősítése Dunaújváros című projekt – megvalósításáról, valamint a kapcsolódó szakmai feladatokról: az elfogadott határozat szerint az Intercisa Múzeum, az MMK és a József Attila Könyvtár 3-3 millió forint megbízási díjat kap a feladat ellátására.
Napirendre került a Fabó Éva Sportuszoda külső medencéjének diagnosztikai vizsgálatának elkészítését célzó szerződés megkötésére vonatkozó javaslat, és támogatói szerződés jóváhagyásáról döntöttek a Dunaújvárosi Tankerületi Központtal. Elvi állásfoglalást fogadott el a testület a Gyermekház Iskolával történő együttműködésre, és elfogadták a képviselők az Egészségmegőrzési Központ tavalyi beszámolóját. Döntöttek az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai Intézmény költségvetési előirányzata módosításáról: a javaslat szerint a házi segítségnyújtásban dolgozók munkahelyi pótlékának emelésére március 1-jétől kerülhet sor, az emelés 2,85 millió forint plusz kiadással jár.
Döntés született az MMK Közhasznú Nonprofit Kft. tavalyi beszámolója elfogadásáról – e napirend keretében Viczai Dalmát és Nagy Kálmánt választották felügyelőbizottsági taggá a képviselők. 
Megbízási, vállalkozási, üzemeltetési és őrzési szerződéseket tartalmazott az a javaslat, amelyet a DVG Zrt-vel kötött a közgyűlés, az elfogadott döntés nyomán megállapodás szabályozza az együttműködést a Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesülettel és a DPASE Kft.-vel az áprilistól decemberig tartó időszakra. A képviselők a Hamburger Hungária Kft. kérelme nyomán hozzájárulást adtak egy erdő művelési ág alóli kivonásához, és egy ingatlan adásvételi szerződését is támogatták. Egy lakás elidegenítéséről is döntöttek, majd egy módosítással javaslat született a Jókai Mór utca 19. szám alatti ingatlanra vonatkozó bérleti szerződésről – a volt újtelepi iskolában gimnáziumot működtet majd a Göllner Mária Waldorf Pedagógia Alapítvány.
Az ülés elején beemelt új napirendek közül az Egészségmegőrzési Központ előirányzatának emeléséről döntöttek a képviselők – 10 millió forinttal emelték a finanszírozást korábban meg nem fizetett bérelemek miatt –, majd a közbiztonsági rendezvénysorozat 900 ezer forintos támogatásáról határozott a testület.
A nyílt tanácskozás után zárt ajtók mögött folytatódott a közgyűlési munka: itt egyetlen tételről, a „Dunaújváros Közbiztonságáért” díj idei adományozásáról döntöttek a képviselők.
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.