Speciális kések a konyhaművészet szolgálatában

doszerk - 2022. november 17. 8:16

Ha nemcsak a finom ételek illata csábítja a konyhába, hanem a sütés-főzés is, akkor jól tudja, hogy a minőségi kések felbecsülhetetlenek. (X)

Ha a fiókban megbízható kések lapulnak, akkor az már félsikert jelent, hiszen ha kiváló minőségű segédeszközzel dolgozik a szakács, akkor a végeredmény is ízletesebb lesz.

Kések minden alkalomra

Kenyérszeletelés, húsdarabolás, sajtvágás vagy zöldséghámozás? Minden művelethez speciális késekre van szükség. Bármit szeretne vágni, mindenhez lesz megfelelő eszköze, ha a konyhaszekrény késes fiókjában megtalálható az univerzális kés mellett a kenyérvágó kés, húskés, hámozókés.

A különböző konyhai műveletekhez, akár csirkebontásról, akár zöldségaprításról van szó, a megfelelő kések elengedhetetlenek. A MÖBELIX konyhakései segítségével gyerekjáték lesz bármit szeletelni, vágni. Ezért ne bízza a véletlenre, válasszon hatékony megoldást annak érdekében, hogy finom fogásokat varázsolhasson az asztalra. A sztenderdeknek megfelelő konyhakések kemény rozsdamentes acélból készültek és borotvaélesek. A biztos fogásról a csúszásgátló műanyag nyél gondoskodik.

Az univerzális késektől a sajtvágó késekig

Késekből sosem elég, gondoljunk csak arra, hogy a különböző alapanyagok szeleteléséhez eltérő pengével rendelkező vágóeszközre van szükségünk. A kenyér és pékáru morzsamentes szeleteléséhez a hullám csiszolt élforma a megfelelő. A szakácskések extrém élesek, ezért némi magabiztosság szükséges a használatukhoz.

A sajtkések szintén speciális kialakításúak, annak érdekében, hogy morzsolódásmentesen lehessen szeletelni velük a sajtokat, valamint azért, hogy ne tapadjon semmi az élükre. A zöldségek és gyümölcsök hámozásához és vágásához szintén külön késeket használunk.

Milyen típusú késeket válasszunk?

A késtípusok választéka roppant széles, az üzletek polcain találkozhat univerzális és csak egyfajta alapanyag szeletelésére tervezett késekkel is. A legelterjedtebb típus a szakácskés, ami igazán univerzális segédeszközként funkcionál. Széles pengéjével bármit szeletelhet, zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket is. A kenyérvágó kés nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, a fogazott pengéje könnyen és gyorsan átvágja a kenyér ropogós kérgét.

A steak kés nemcsak a hús elkészítésekor, hanem a fogyasztásakor is használható. A penge hosszán végigfutó apró fogaknak köszönhetően tökéletesen megbirkózik a legkeményebb húsokkal is.

Hogyan lesz hosszú élettartamú a kés?

A késeket bizonyos időszakonként élezni kell azért, hogy a pengén lévő apró repedésektől megszabaduljunk, és hogy éles maradjon. Azonban ezt sem szabad túlzásba vinni, elegendő évente kétszer, késélezővel vagy fenőacél segítségével.

A mosogatógép nem a kések barátja! Ugyanis a magas hőmérséklet és a nyomás nem kedvez a pengének és a markolatnak sem. Válassza inkább a kézi mosogatást a minőségi kések esetében, annak érdekében, hogy sokáig tudja őket használni.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Végre, véégreee, véééégreeeeee – ez már igazi tavasz!

Végre, véégreee, véééégreeeeee – ez már igazi tavasz!

2023. már. 20.

A hét első fele egyértelműen napos, a második etap felhős és csapadékos lesz a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – de a lényeg: végig tavaszias, 20 fok körüli csúcsokkal!

Lépések az energiapazarlás ellen

Lépések az energiapazarlás ellen

2023. már. 19.

Az elmúlt néhány évtizedben ugrásszerűen megnőtt a kereslet az energiatakarékossági lehetőségek iránt. (X)

Pentelei nemzetőrök a csatamezőkön

Pentelei nemzetőrök a csatamezőkön

2023. már. 19.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc pentelei hőseinek nevét olvashatjuk a forradalmi emlékműnél – emlékük él, a téma történelmi vonatkozásait Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja összegzi.

DSTV: rendhagyó énekóra a Gárdonyiban

DSTV: rendhagyó énekóra a Gárdonyiban

2023. már. 19.

Dobszóló és zenetörténet: érdekes bemutatóról tudósít a DSTV összeállítása. A Gárdonyi iskolában Garami Gábor rádiós műsorvezető, zenész tartott különleges előadást az intézmény diákjainak a közelmúltban. Hangkép.

Mit érdemes tudni a purhabokról?

Mit érdemes tudni a purhabokról?

2023. már. 18.

Amikor úgy döntünk, hogy itt az ideje átalakítani vagy felújítani a lakásunkat, akkor szükség van a különféle termékek használatára is. Közéjük tartoznak a purhabok, amiket az előnyös tulajdonságaiknak köszönhetően nagyon sokoldalúan tudunk alkalmazni. (X)

DSTV: hűsítő liget a Petőfiben

DSTV: hűsítő liget a Petőfiben

2023. már. 18.

Fákkal és díszcserjékkel gyarapodott a Petőfi Sándor Általános Iskola környezete, derül ki a DSTV összeállításából. Az intézmény sikerrel pályázott a hűsítő ligetek kialakítását célzó országos programra. Hangkép.

Új gólyafészek készült, és már leendő gazdájára vár az építmény

Új gólyafészek készült, és már leendő gazdájára vár az építmény

2023. már. 17.

A közelmúltban az egykori Gólyafészek étterem közelében új gólyafészket helyeztek el – mindössze ötven méterre a régi, ám 2020-ban felújított darabtól. Az akcióról, segítőktől, közreműködő szervezetek munkájáról a munkát összefogó Orosz Csaba önkormányzati képviselő beszélt.