Speciális kések a konyhaművészet szolgálatában

doszerk - 2022. november 17. 8:16

Ha nemcsak a finom ételek illata csábítja a konyhába, hanem a sütés-főzés is, akkor jól tudja, hogy a minőségi kések felbecsülhetetlenek. (X)

Ha a fiókban megbízható kések lapulnak, akkor az már félsikert jelent, hiszen ha kiváló minőségű segédeszközzel dolgozik a szakács, akkor a végeredmény is ízletesebb lesz.

Kések minden alkalomra

Kenyérszeletelés, húsdarabolás, sajtvágás vagy zöldséghámozás? Minden művelethez speciális késekre van szükség. Bármit szeretne vágni, mindenhez lesz megfelelő eszköze, ha a konyhaszekrény késes fiókjában megtalálható az univerzális kés mellett a kenyérvágó kés, húskés, hámozókés.

A különböző konyhai műveletekhez, akár csirkebontásról, akár zöldségaprításról van szó, a megfelelő kések elengedhetetlenek. A MÖBELIX konyhakései segítségével gyerekjáték lesz bármit szeletelni, vágni. Ezért ne bízza a véletlenre, válasszon hatékony megoldást annak érdekében, hogy finom fogásokat varázsolhasson az asztalra. A sztenderdeknek megfelelő konyhakések kemény rozsdamentes acélból készültek és borotvaélesek. A biztos fogásról a csúszásgátló műanyag nyél gondoskodik.

Az univerzális késektől a sajtvágó késekig

Késekből sosem elég, gondoljunk csak arra, hogy a különböző alapanyagok szeleteléséhez eltérő pengével rendelkező vágóeszközre van szükségünk. A kenyér és pékáru morzsamentes szeleteléséhez a hullám csiszolt élforma a megfelelő. A szakácskések extrém élesek, ezért némi magabiztosság szükséges a használatukhoz.

A sajtkések szintén speciális kialakításúak, annak érdekében, hogy morzsolódásmentesen lehessen szeletelni velük a sajtokat, valamint azért, hogy ne tapadjon semmi az élükre. A zöldségek és gyümölcsök hámozásához és vágásához szintén külön késeket használunk.

Milyen típusú késeket válasszunk?

A késtípusok választéka roppant széles, az üzletek polcain találkozhat univerzális és csak egyfajta alapanyag szeletelésére tervezett késekkel is. A legelterjedtebb típus a szakácskés, ami igazán univerzális segédeszközként funkcionál. Széles pengéjével bármit szeletelhet, zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket is. A kenyérvágó kés nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, a fogazott pengéje könnyen és gyorsan átvágja a kenyér ropogós kérgét.

A steak kés nemcsak a hús elkészítésekor, hanem a fogyasztásakor is használható. A penge hosszán végigfutó apró fogaknak köszönhetően tökéletesen megbirkózik a legkeményebb húsokkal is.

Hogyan lesz hosszú élettartamú a kés?

A késeket bizonyos időszakonként élezni kell azért, hogy a pengén lévő apró repedésektől megszabaduljunk, és hogy éles maradjon. Azonban ezt sem szabad túlzásba vinni, elegendő évente kétszer, késélezővel vagy fenőacél segítségével.

A mosogatógép nem a kések barátja! Ugyanis a magas hőmérséklet és a nyomás nem kedvez a pengének és a markolatnak sem. Válassza inkább a kézi mosogatást a minőségi kések esetében, annak érdekében, hogy sokáig tudja őket használni.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)

Emelkedő értékek – a nyuszi már nyárias meleggel érkezik

Emelkedő értékek – a nyuszi már nyárias meleggel érkezik

2024. már. 25.

A periódus elejére változékony napokat, a végére (húsvét hétfőt is ideértve) nyárias időt ígér a DO meteorológiai szakértője. Masszívan 20 fok fölötti értékekkel búcsúzik a március, nagyon durva.