Portfolio: a támadások hozták nehéz helyzetbe a Dunaferrt

Öcaline - 2022. december 6. 14:42

Exkluzív interjút adott az ISD Dunaferr Zrt. helyzetéről a Portfolio.hu gazdasági portálnak Sevcsik Mónika; a vállalatcsoport RMS és HR igazgatója szerint a Dunaferrt ért támadások bizonytalanították el a partnereket – a jelen a túlélésről és az újraindulás feltételeinek megteremtéséről szól, állítja.

Több éve tartó, összehangolt támadássorozat vezetett az ISD Dunaferr Zrt. jelenlegi helyzetéhez, nyilatkozta a Portfoli.hu gazdasági portálnak adott exkluzív interjúban Sevcsik Mónika; a vállalatcsoport RMS és HR igazgatója. Mint felidézte, a kisebbségi tulajdonosok rendszeres akciói rendre jogtalannak bizonyultak: "Megítélésünk szerint teljesen jogtalan, szabálytalan és törvénytelen eszközöket használnak ennek során, mindezt azzal a céllal, hogy átvegyék a Dunaferr irányítását és kijátsszák a többségi tulajdonost.”
Sevcsik Mónika szerint még az elszabadult energiaárak, illetve az acélpiac árcsökkenései sem okoztak akkora kárt a vállalatcsoportnak, mint a kisebbségi tulajdonosok támadásai – ezek ugyanis a vasgyár teljes környezetét megmérgezték, bizonytalanságot keltettek a vállalatcsoport partnerei körében is: "Nagyon sok partnerrel, vevővel, beszállítóval dolgozunk együtt, és ettől a támadássorozattól mindenki megrettent. Nem értik a partnereink, hogy az EU-ban, egy jogállamban hogyan fordulhat elő ilyen gyárfoglaló kísérletsorozat..."

A cégcsoport RMS és HR igazgatója ugyanakkor kifejtette, bár a jelen egyértelműen a túlélésről szól, de folyamatosan dolgoznak az újraindulás feltételeinek megteremtésén is – a valódi áttörést azonban egy tőkeerős acélpiaci szereplő megjelenése jelentheti. "Mostanra elmondható, hogy a termelés is minimális szinten működik. A legtöbb gyáregységünk gyakorlatilag áll. (...) Jelenleg egy olyan terv elkészítése zajlik, amely biztosítja, hogy a leállás úgy valósuljon meg, hogy később legyen lehetőség az üzemek újraindítására. (...)A jövő feltétele egy tőkeerős szakmai partner bevonása. A működést szeretnénk biztosítani és érdeklődő is van. Elkészült egy szerződés ami, ott van a befektető partnernél. Ez a partner az, aki biztosíthatná az alapanyagot, finanszírozná a béreket, a működési költségeket, lehetővé tenné, hogy a Dunaferr teljes kapacitással működjön. Ilyen üzemeltetői megállapodás megkötésre a menedzsmentnek van lehetősége, mert ez nem tulajdonosi kérdés."
Az interjúban szó esik a tulajdonosi szerkezetről, az újraindulás feltételeiről és költségiről, de még a menedzsment legitimációs státuszáról is – és a kritikus helyzet ellenére Sevcsik Mónika mindenképpen bizakodó a jövőt illetően: "Már korábban is voltak a Dunaferr működésében nagyon nehéz időszakok és jobb időszakok, ezekkel is megbirkóztunk. A jogi helyzet miatt új a mostani szituáció, és valóban az újraindulás extra feladatot jelent majd, de mindenkiben megvan a kitartás, a tenni akarás. Ezúton is köszönetemet szeretném kifejezni a munkavállalóknak, mert biztos nagyon nehéz megérteni, hogy mi zajlik a társaságnál, és mindezek ellenére kitartottak mellette, nap mint nap dolgoznak, viszik az üzemet."

A teljes interjú az alábbi címen érhető el!

Mi lesz veled, Dunaferr? (katt) >>

(Címlap- és nyitókép: Németh Zsolt; belső oldali kép: Dunaferr)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

Több kérő is látszik a vasgyár körül – az állam nincs köztük

Több kérő is látszik a vasgyár körül – az állam nincs köztük

2023. jan. 20.

December végén érkezett a hír, hogy egy újabb rendeletmódosítással azonnal elrendelhető a Dunaferr felszámolása. A nagy múltú cégnél azóta a felszámoló irányít, a várva várt befektetőről azonban egyelőre keveset tudni, pedig nélküle nem lehet megoldani a helyzetet. 

A Metinvest is a radaron – új kérő a Dunaferrért?

A Metinvest is a radaron – új kérő a Dunaferrért?

2023. jan. 10.

Miközben a vállalatcsoport "őrlángon" üzemel és javában tart a felszámolás, a sokat emlegetett angol Liberty mellett egy másik, még komolyabb acélpiaci szereplő is versenybe szállt a Dunaferr tulajdonlásáért, értesült a DO.

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

Terjedelmes választ adott a Dunaferr vezetése a Portfolio.hu tegnapi cikkére

2022. dec. 02.

A menedzsment azért tartotta fontosnak a válaszadást, mert a gazdasági portál szerint a vállalatcsoport kapuin belül megkezdődött az üzemek biztonságos lekapcsolásának előkészítése.

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

ISD Dunaferr: szabálytalan volt a közgyűlés

2022. nov. 24.

Nyilvánosságra hozta a vállalatcsoport partnereinek írt tájékoztató levelet az ISD Dunaferr Zrt. – a téma fontosságára tekintettel betűhíven közöljük a DO-hoz is eljuttatott, Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes  és dr. Nagy Péter ügyvéd jegyezte dokumentumot!

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

A Dunaferr közleménye: ál-Habsburg után újabb álképviselők tűntek fel

2022. nov. 21.

Szabálytalan közgyűléssel, alaptalan nyilatkozatokkal tesznek próbát a cégfoglalásra az ISD Dunaferr Zrt.-t támadó körök, áll a vállalatcsoport friss közleményében. Betűhív közlés.

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

Ismét csalók próbálnak "közgyűlést" szervezni a Dunaferrnél!

2022. nov. 17.

Közleményben figyelmeztet a társaságcsoport az újabb akcióra – az összegzés az ISD Dunaferr Zrt. hivatalos oldalán látott napvilágot délután. Betűhív közlés.

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

Dunaferr: vissza a "Start" mezőre

2022. nov. 11.

Mindössze tizennyolc perc alatt elfogyott a kormány által meghirdetett Gyármentő Programra adott 150 milliárd forint, amelyet az október 22-i Kormányinfón jelentettek be. Az egyelőre kérdéses, hogy a vasműnek jut-e ebből – bár az biztos, hogy a nagy múltú dunaújvárosi vállalat sorsát ez a program nem oldaná meg.