Mese nincs, enni kell az új esztendőben is!

Öcaline - 2024. január 7. 9:02

Az idevágó fogadalmak egy része természetesen ellentmond a címben summázott kötelemnek, de friss gasztrokulturális kalandozásom szerint a Terítéken csoport tagjai örvendetesen őrzik a józan eszüket.

Oké, nem arra gondoltam, hogy 2024-től lajhárzsírban sült jóféleségeket kínálnak kedvenc gasztronautáim, de a másik véglet – a tutter fogyást, és a reméltnél korábbi halált eredményező nulldiétás fényevés – csapdájába sem estek.

Dicséretes józansággal

Miközben az ünnepi időszak nem utolsósorban a brillírozásról, a konyhai műveletek csúcsra futtatásáról szól – nem leszek hipokrita, én is olyan kacsasültet és, TADÁMM, kacsamájat rittyentettem szentestére, hogy még a gondolatára is könny szökik a szemembe –, a folytatást már az egyszerűbb, de talán éppen ezért káprázatosan csalogató receptek uralják.
Nem is kellett sokáig barangolnom a Teríték Újváros csoport közösségi felületén, jöttek az idevágó telitalálatok szépen sorban. Dicséretes józanság, ami nem egyenlő az önkínzással és a lemondással, sőt; mutatom is!

Csak nyugodtan, csak lazán!

Ha új év, akkor elmaradhatatlan a lencseleves, illetve lencsefőzelék, kímélőbb koszton a lencsesaláta. Éljünk merészen, a gazdag közösségi kínálatból M-Szombat Ildikó lencselevesét szemeltem ki. A szerző jól láthatóan nem volt szűkmarkú a minőségi fűszerpaprikát illetően, ettől a mutatvány színvilága is elragadó, érdekes adalék (szó szerint), hogy a zöldségözön és a füstölt kolbász mellett frissen gyúrt metélt is súlyosbította a „bonyhádiban” tálalt beltartalmat. A bejegyzés szerint szilveszterre készült el, tejesen jogos, fogyózni ráérünk másnaptól, illetve – Nyulasi Ágnes tökéletes megfigyelése nyomán – majd akkor, amikor végképp elfogy az ünnepi jóféleségek összes maradéka!
Akadnak persze olyan nemes jellemek, akiknél az ünnepi időszak után is kitart a lendület: Pataki Attiláné Gyöngyi újévköszöntő, a lencselevestől a képviselőfánkig ívelő menüsorából a sült pulykaszárnyra esett a választásom, rendben, megint nem a bennem nagyon-nagyon mélyen rejtőző aszkéta szava volt a döntő. A húsáru elhelyezése, a sejtésem szerint órákon át tartó párolás, majd a gondos sütés kápráztató és ínycsiklandó végeredménye igazi telitalálat. A fűszerezés természetesen szabadon választott, a pirítás időzítése döntő tényező, de mindenért kárpótol, hogy a végeredmény kegyetlenül finom és kapós. És a végére jöjjön még egy csavar: a húsválasztás nyomán az egészségőr kommandó is megnyugodhat.

Kuti Andrea Ágnes sváb perecet sütött az új esztendő első napján, könnyű tészta, mégis tartalmas cucc, az opcionális receptben külön kiemelendő, hogy a tej mandulatejjel helyettesíthető, a zsiradékot a szerző olívaolajként határozza meg, nálam most ezer százalék, hogy kacsazsír lenne, ha nekilátnék. Rém egyszerű, pontos adagolással, kíméletes dagasztással, korrekt pihentetéssel és jól belőtt sütővel elrontani sem lehet – a recept 8 perecet említ; nagyobb családoknál érdemes duplázni a komoly perecketrecharcok elkerüléséért.

Jó étvágyat az új esztendőben is, Dunaújváros – és lesse mindenki a terítékes felületet, eszméletlen!

(Fotó: Fotók: Teríték Újváros csoport – facebook)

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.