Dunaújváros Hetilap

Rendkívüli közgyűlés – rendkívüli javaslattal

Öcaline - 2021. június 30. 15:40

A közgyűlés a várost sújtó különleges gazdasági övezetről szóló kormányrendelet hatályon kívül helyezését célzó állásfoglalást fogadott el a Városházán rendezett nyílt ülésen. És még öt halaszthatatlan témában döntöttek.  

A városban nagy vihart kavart, az országos nyilvánosságban is nagyot futott a DO hasábjain is részletesen bemutatott kormányrendelet, amely egy tollvonással semmisség teszi az élő szerződéseket, és éves szinten óvatos becslések szerint is 1,5 milliárd forint bevételtől fosztja meg a város önkormányzatát. A Fidesz-kormány lépését tegnap is, a mai rendkívüli közgyűlésen is pitiáner bosszúnak nevezte Kálló Gergely országgyűlési képviselő – ám mielőtt a mai eseményekre térnénk, jöjjön az alaphír és a tegnapi rendkívüli sajtótájékoztató közvetlen elérhetősége!

Döntött a kormány, milliárdoktól eshet el Dunaújváros (katt) >>
"Dunaújvárost kirabolták, az elkövető a Fidesz-kormányzat volt" (katt) >>

A történet megállíthatatlanul gyűrűzött tovább, ma kora délután egészen a Városháza közgyűlési terméig, ahol meghívottként Jakab Péter Jobbik-elnök is véleményt nyilvánított a kérdésben – előbb a közgyűlés tagjainak, majd a Városháza téren rendezett rendkívüli tájékoztatón is:
– Bár ismertük a terveket, együtt tiltakoztunk ellene, de nem sejtettük, hogy ilyen lépésre, milliárdos elvonásra vetemedik a kormányzat, ezzel büntetve egy olyan várost, régiót, amelynek lakói merészeltek az ellenzékre szavazni az elmúlt időszakban. Nem hittük, hogy ez bekövetkezhet, pedig jól ismerjük a rezsimet, amely nem kormányzati eredményekkel kívánja elnyerni a választók bizalmát, hanem fenyeget, büntet, osztogat – és már fosztogat is, hatalmának végét érezve beteges vonzalmat érez a padláslesöprés iránt. A dunaújvárosiak joggal dühösek, hiszen sok energiát, munkát  fektettek azokban a beruházásokba, amelynek gyümölcsét élvezni szeretnék – fejleszteni, élhető várost teremteni. Ám ekkor jön a Fidesz, és elveszi a pénzt, mint az ukrán maffia – azt igazolva, hogy egy élősködő rendszert működtet. Minden felelős politikus elutasítja ezt a rendszert, és úgy gondolom, az ellenzék egésze nevében ígérhetem: a nemzeti egység kormánya 2022-ben véget vet a rablásnak, a lopásnak – és a rabolt javakat visszaszolgáltatjuk Dunaújvárosnak is.

Szintén felszólalt a közgyűlés plénuma előtt Kálló Gergely, s kiemelte, ami az elmúlt hónapokban történt, és az elmúlt napokban kicsúcsosodott, arra soha nem számított. Babitsot idézve – "vétkesek közt cinkos, aki néma" – az országgyűlési képviselő (majd később Pintér Tamás  polgármester és Raduka Zsuzsanna képviselő is) színvallásra biztatta a teremben helyet foglaló Cserna Gábor képviselőt. Aki viszont – bár ex-polgármesterként éppen ő írta alá a most érvényüket vesztett szerződéseket – nem élt a hozzászólás jogával, sőt, nem is szavazott a napirendről. Ezzel együtt a testület elfogadta a javaslatot, amelyet a város állásfoglalásaként juttatnak el a kormányzatnak, és amely a Duna mente – Fejér elnevezésű különleges gazdasági övezet létrehozásáról szóló rendelet hatályon kívül helyezését célozza.
Szintén halaszthatatlan döntést hozott a testület  a dunaújvárosi sportingatlanok üzemeltetési szerződéseiről – az elfogadott javaslat szerint a tornacsarnok, a stadion és kiszolgáló egységei, valamint a csónakház a DVG Zrt. üzemeltetésében marad 2022. december 31-ig. A Dunaújvárosi Jégkorong Kft. üzemelteti a jégcsarnokot, míg a sportcsarnok üzemeltetője a DKKA Nonprofit Kft. lesz.
Két ügyben is ügyvédi iroda megbízásáról döntöttek a képviselők – a Makay Ügyvédi a szennyvíztisztító telep sodorvonali bevezetésének műszaki megvalósítására kötött szerződés felmondásával összefüggésben járhat el, míg a Mészáros Emese Ügyvédi Iroda a Dunaújvárosi Víz, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft.-vel kötött üzemeltetési szerződés felmondásával összefüggésben képviselheti a várost.
Az ülés végén javaslat született a város közbeszerzési tervének módosításáról, majd az önkormányzat vagyon- és felelősségbiztosítási szerződésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról döntöttek a képviselők.

A különleges gazdasági övezet szégyenteljes története tovább dagad – és egyelőre megjósolhatatlan, hol is mikor lehet vége.

(Fotó: Végh Zoltán) 
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: együtt a vészívók ellen

DSTV: együtt a vészívók ellen

2024. máj. 26.

Számolják, figyelik és lehetőség, illetve igény szerint irtják is a szúnyogokat a város területén, derül ki a DSTV összegzéséből. Az önkormányzat felkészült a szúnyoggyérítésre, ám a lakossági beavatkozás is nagyon fontos a vészívók életterének csökkentése érdekében. Hangkép.

Felmérték a város teljes faállományát

Felmérték a város teljes faállományát

2024. máj. 24.

Egy közvetlen európai uniós pályázatnak köszönhetően tavasszal elindult városunkban az Urbact program Biodiver City projektje, ami 9 európai ország, 10 városával együtt kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire. Ehhez a projekthez kapcsolódóan most egyetemisták látogattak Dunaújvárosba.

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

2024. máj. 22.

Új parkolókat alakítottak ki a Táncsics Mihály utca és a Balogh Ádám utca által határolt belső udvarban. Az elkészült munkálatokról Szabó Zsolt, a terület önkormányzati képviselője beszélt, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatott.

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének a Kultik Mozi előtti tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett.