Dunaújváros Hetilap

Átadták a II-es kohót, a vasmű újra teljes kapacitással üzemel

2016. július 25. (hétfő) 16:01 - Molnár Emese

A mintegy fél éves felújítási munkálatok után hivatalosan is felavatták a II-es kohót, a Dunaferr teljes kapacitással üzemel.

Az avatási ünnepségen jelen volt többek között Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Gorkov Sergey, a Vnesheconom Bank elnöke, Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő.

Evgeny Tankhilevich a felújítás jelentőségét hangsúlyozta beszédében, amely meghatározza a gyár további működését. Mint mondta, annak ellenére készülhetett el a felújítás, hogy még mindig nehéz a vállalat pénzügyi helyzete, valamint az Oroszországgal szembeni szankciók is hatással vannak rá.

Minden nehézség ellenére azt látjuk, hogy a magyar nyersvaskohászat új erőre kap. Ez még csak a kezdet, a meleghengerműben is lesznek felújítások, amely a Dunaferr számára elérhetővé teszi, hogy kisebb megrendeléseket is teljesíthessünk, és elérjük az évi mintegy kétmillió tonna gyártást- mondta a cégvezető. Köszönetét fejezte a dolgozóknak, a beszállítóiknak, és mindazoknak, akik hittek bennük. Hozzátette, a kohó felújításával sok évre garantálták a munkahelyeket. Fontos szereplői kívánnak lenni a hazai infrastruktúrának, és továbbra is részt vesznek a város és a régió életében.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy csak az az ország tud erős és versenyképes lenni, amelynek erős és versenyképes ipara van.

- 2010-ben elhatároztuk, hogy erős ipart adunk az országnak. Ez nem csak az új ipari beruházások bevonását, betelepítését jelenti, hanem a meglévő, nagy hagyományokkal bíró vállalatok segítését is, hogy megállják a helyüket a piacon.

Hozzátette, az elmúlt években 24,3 százalékkal nőtt az ipari termelés. Idén májusban 9,2 százalékkal magasabb ez a szám a tavalyihoz képest.  Arról is beszélt, hogy az egyik legnagyobb ipari vállalat, a kohászat letéteményese a Dunaferr, amelynek beruházásokra van szüksége ahhoz, hogy versenyképes legyen az európai piacon. Egyre fontosabb beszállítói szerepet tölt be a vállalat az autóiparban. Szijjártó Péter hangsúlyozta, a paksi atomerőmű bővítésében is számítanak a Dunaferr beszállítói munkájára.

A Dunaferr közvetlenül 5361 embernek ad munkát, közvetve és közvetlenül pedig mintegy 12 ezer embernek biztosít megélhetést. A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország számára mindig is fontos volt az EU és Oroszország egymás tiszteletén, párbeszéden alapú kapcsolatának helyreállítása. Hangsúlyozta, Magyarország mindent megtesz a nemzetközi jog tiszteletben tartásával a kapcsolat helyreállítása érdekében, hogy az orosz nyersanyag és az európai technológia megtalálja egymást.

Szijjártó Péter elmondta, a délelőtti kohó-átadás után tárgyalóasztalhoz ülnek többek között a Vnesheconom Bank elnökével, ahol a magyar-orosz gazdasági együttműködésről, a Dunaferr jövőjéről is beszélnek.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó: mozi, jelöltek, Magyarok Kenyere

D+ Híradó: mozi, jelöltek, Magyarok Kenyere

2019. július 20. (szombat)

Folytatódik a Magyarok Kenyere program, megszépül a mozi, bemutatta jelöltjeit a Fidesz - egy csokorban a hét hírei a D+ TV Híradójában.

Könnyen elhelyezkedhetnek a fiatalok és a képzetlenek

Könnyen elhelyezkedhetnek a fiatalok és a képzetlenek

2019. július 20. (szombat)

Tovább támogatja a kormány a következő években a 25 év alatti fiatalok, valamint a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű csoportok elhelyezkedését a teljes foglalkoztatottság elérése érdekében.

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz

2019. július 20. (szombat)

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak az egyik fórumán pénteken.

D+ Híradó: újítások, bajnokság a strandon

D+ Híradó: újítások, bajnokság a strandon

2019. július 19. (péntek)

Megújul a hetes körzet, a kánikula a kisállatokat sem kíméli, elkezdődött a strandröplabda bajnokság dunaújvárosi fordulója - egy csokorban a nap hírei a D+ TV Híradójában.

Újtelepi városvédők

Újtelepi városvédők

2019. július 19. (péntek)

A Városvédők Újtelepért Egyesületet négy évvel ezelőtt hozták létre olyan városrészi lakók, akik fontosnak érzik, hogy ők is tegyenek valamit lakókörnyezetükért. A Szomszédünnep, az Öko-nap, a Mikulás buli szinte már elmaradhatatlan rendezvényük, amely egyre népszerűbb, egyre többen csatlakoznak hozzájuk.

Kásler: az Emmihez tartozó minden területre több forrás jut jövőre

Kásler: az Emmihez tartozó minden területre több forrás jut jövőre

2019. július 19. (péntek)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felügyelete alá tartozó területek mindegyikére több forrás jut jövőre - mondta Kásler Miklós miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. (csütörtök)

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is. Az ügylet július 31-én zárulhat, amikor a Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország megkezdi közös működését.