Dunaújváros Hetilap

Átadták a II-es kohót, a vasmű újra teljes kapacitással üzemel

2016. július 25. (hétfő) 16:01 - Molnár Emese

A mintegy fél éves felújítási munkálatok után hivatalosan is felavatták a II-es kohót, a Dunaferr teljes kapacitással üzemel.

Az avatási ünnepségen jelen volt többek között Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Gorkov Sergey, a Vnesheconom Bank elnöke, Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő.

Evgeny Tankhilevich a felújítás jelentőségét hangsúlyozta beszédében, amely meghatározza a gyár további működését. Mint mondta, annak ellenére készülhetett el a felújítás, hogy még mindig nehéz a vállalat pénzügyi helyzete, valamint az Oroszországgal szembeni szankciók is hatással vannak rá.

Minden nehézség ellenére azt látjuk, hogy a magyar nyersvaskohászat új erőre kap. Ez még csak a kezdet, a meleghengerműben is lesznek felújítások, amely a Dunaferr számára elérhetővé teszi, hogy kisebb megrendeléseket is teljesíthessünk, és elérjük az évi mintegy kétmillió tonna gyártást- mondta a cégvezető. Köszönetét fejezte a dolgozóknak, a beszállítóiknak, és mindazoknak, akik hittek bennük. Hozzátette, a kohó felújításával sok évre garantálták a munkahelyeket. Fontos szereplői kívánnak lenni a hazai infrastruktúrának, és továbbra is részt vesznek a város és a régió életében.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy csak az az ország tud erős és versenyképes lenni, amelynek erős és versenyképes ipara van.

- 2010-ben elhatároztuk, hogy erős ipart adunk az országnak. Ez nem csak az új ipari beruházások bevonását, betelepítését jelenti, hanem a meglévő, nagy hagyományokkal bíró vállalatok segítését is, hogy megállják a helyüket a piacon.

Hozzátette, az elmúlt években 24,3 százalékkal nőtt az ipari termelés. Idén májusban 9,2 százalékkal magasabb ez a szám a tavalyihoz képest.  Arról is beszélt, hogy az egyik legnagyobb ipari vállalat, a kohászat letéteményese a Dunaferr, amelynek beruházásokra van szüksége ahhoz, hogy versenyképes legyen az európai piacon. Egyre fontosabb beszállítói szerepet tölt be a vállalat az autóiparban. Szijjártó Péter hangsúlyozta, a paksi atomerőmű bővítésében is számítanak a Dunaferr beszállítói munkájára.

A Dunaferr közvetlenül 5361 embernek ad munkát, közvetve és közvetlenül pedig mintegy 12 ezer embernek biztosít megélhetést. A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország számára mindig is fontos volt az EU és Oroszország egymás tiszteletén, párbeszéden alapú kapcsolatának helyreállítása. Hangsúlyozta, Magyarország mindent megtesz a nemzetközi jog tiszteletben tartásával a kapcsolat helyreállítása érdekében, hogy az orosz nyersanyag és az európai technológia megtalálja egymást.

Szijjártó Péter elmondta, a délelőtti kohó-átadás után tárgyalóasztalhoz ülnek többek között a Vnesheconom Bank elnökével, ahol a magyar-orosz gazdasági együttműködésről, a Dunaferr jövőjéről is beszélnek.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. november 17. (vasárnap)

Szakmai konferenciákkal kezdett a Dunaújvárosi Egyetem, teljesen átépíti a görög-katolikusok templomát, Márton-napi programokat szerveztek az iskolásoknak, összefogott a Gárdonyi iskola és a DLSZ, Nemes Csaba alkotásaiból nyílt kiállítás a KMI-ben.

Ügyintézés meghatalmazással?

Ügyintézés meghatalmazással?

2019. november 17. (vasárnap)

Bizonyos ügyeket meghatalmazással is el lehet intézni - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

800 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben

800 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben

2019. november 15. (péntek)

Ma több mint 800 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, és a foglalkoztatottak jövedelme is nő - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Adomány a kórháznak

Adomány a kórháznak

2019. november 15. (péntek)

Tizenhat kezelőágyat kapott a Szent Pantaleon Kórház az intézményen belül külsős vállalkozásként működő dialízisközponttól. Pénteken lesz a kórház jótékonysági bálja, amelynek célkitűzése egy lélegeztető gép beszerzése az intenzív osztály számára.

Kolbászfesztivál idén is!

Kolbászfesztivál idén is!

2019. november 15. (péntek)

November 30-án (szombaton) immár TIZEDIK alkalommal rendezik meg a Pentelei Kolbászfesztivált és Disznótoros kóstolót. A rendezvényre a szervezők szeretettel meghívják Dunaújváros és városkörnyékének összes lakóját.

D+ Híradó - Adomány, rangadó

2019. november 14. (csütörtök)

Adomány a kórháznak, rangadó előtt az Acélbikák - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.

Év végén jelentősen nő a hitelkihelyezés

Év végén jelentősen nő a hitelkihelyezés

2019. november 14. (csütörtök)

Év végén jelentősen nő a személyi kölcsönök és áruhitelek kihelyezése, az éves forgalom harminc százalékát teszi ki a novemberi és decemberi hitelezés - közölte a money.hu pénzügyi szakértője csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.