Nagy remények az Eb-előtt

spigott - 2017. június 25. 17:21

Elsőéves ifiként is a döntőt célozza meg az izraeli Európa-bajnokságon a Dunaferr SE tehetséges úszója, Selmeci Levente, aki 200 és 400 vegyesen áll rajtkőre a viadalon.

Izraelben, Netanya városában rendezik meg június 28. és július 2. között az úszók ifjúsági Európa-bajnokságát, melyen természetesen a magyar csapat is komoly csapattal vesz részt. Nemzeti együttesünkben ráadásul a Dunaferr SE úszójáért, Selmeci Leventéért is szoríthatunk, aki 200, illetve 40 vegyesen is megméreti magát a kontinensviadalon. A még mindig csak elsőéves ifi, tizenhét esztendős tehetség nagy reményekkel várja a viadalt, s mint azt elárulta, az a vágya, hogy mindkét számban bejusson az Európa-bajnokság döntőjébe, bár azzal is tisztában van, hogy ez nem lesz egyszerű feladat.

- Az utolsó két hete a felkészülésnek nagyon kemény volt, kimondottan a vegyeshez szükséges feladatokat végeztünk, amibe természetesen a rajtok, fordulók gyakorlása is benne volt. Úgy érzem, hogy jól sikerült a felkészülés, a formám megfelelő, jól sikerült a hazai bajnokság és a középiskolás vb, szóval sokat várok az Európa-bajnokságtól is. A célom az, hogy bejussak a döntőbe 200 és 400 vegyesen is, ami nem lesz egyszerű, mert a ahhoz, hogy ez sikerüljön, a vegyesen induló magyar csapattársak közül egyet mindenképpen le kell győznöm. Ők idősebbek nálam, egy év előnyük van velem szemben, nemzetközi tapasztalattal bírnak, voltak már vb-n és Eb-n is, míg nekem ez lesz az első Európa-bajnokságom. Ahhoz, hogy valamelyiküket meg tudjam előzni nem csak jól kell úsznom, akaratban is felül kell múlni őket, s amennyiben ez hozzásegíthet akár egy jó hajrához, úgy lehet esély a döntőre, ott pedig már bármi előfordulhat. Ami az időeredményeket illeti, szeretném megúszni már most a jövő évi Eb-szintet, hogy a 400 vegyesen ez mire lesz még, azt nem tudom, 200-on viszont jó lenne a mostani 2:05.01-ről percből két másodpercet lefaragni.

Valamivel óvatosabban várja a versenyt Levente edzője, Kovács József, aki szerint tanítványának elsősorban a tapasztalatszerzés lesz most a feladata.
- Nagy eredmény, hogy Levente első éves ifiként, két egyéni számban is rajthoz tud állni az Európa-bajnokságon, ráadásul nálunk Magyarországon igen erősek a kvalifikációs előírások, szóval már abba komoly munkát bele kellett tennie, hogy egyáltalán oda kerüljön a legjobbak közé. Levente ráadásul még fiatal, 2000-es versenyző, mellette két 1999-es úszó indul hazánkból az Európa-bajnokságon, így a most a legfontosabb, hogy szokja a nemzetközi közeget, s ebből tanuljon annyit, hogy jövőre, amikor már a két idősebb úszó kimegy előle, reális esélye legyen arra, hogy az első hat hely valamelyikét szerezze meg. Ettől természetesen az idén sem zárkózunk el, főleg 200 vegyesen van erre esélye, ám ehhez az egyik idősebb magyar versenyzőt meg kell előznie, mivel a döntőben egy országból csak ketten úszhatnak. Emellett az is fontos lenne, hogy a jövő évi ifjúsági Eb-szintet megússza, mert akkor a következő egy évben nem ezt az időt hajkurásznánk, hanem nyugodtan tudnánk készülni.

Én most nem helyezésben, hanem elsősorban időeredményekben gondolkodom, az egyéni csúcsát mindkét számban meg kellene döntenie, s az elmúlt hetek edzésmunkája alapján erre minden esélye meg is van. Szerencsére Levente fejlődése fokozatos és folyamatos, az elmúlt három évben évente öt-öt másodpercet javított a 400-as eredményein, ami egyértelműen annak a bizonyítéka, hogy fejlődőképes. Ami a hátránya lehet, hogy újonc a nemzetközi mezőnyben, de remélem a Budapesten megrendezett középiskolai világbajnokságon szerzett annyi rutint, hogy ne lepje meg az a közeg, ami majd a mostani versenyen fogadja majd.
Ugyan Levente már ma elutazott Izraelbe, úszni először csak június 29-én fog: ekkor 200 vegyesen méreti meg magát a Dunaferr SE tehetsége, míg a 400-on az Európa-bajnokság zárónapján, vasárnap bizonyíthat majd.

 

A rovat további hírei: Sport

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.

Hozta a kötelezőt a DFVE

Hozta a kötelezőt a DFVE

2024. ápr. 21.

Minden negyedet megnyerve aratott sima, 12-5-ös sikert az alapszakasz utolsó találkozóján a DFVE női vízilabda csapata a Szeged otthonában szombaton este.

Biztos Kohász-siker a Békéscsaba ellen

Biztos Kohász-siker a Békéscsaba ellen

2024. ápr. 20.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA női kézilabdázóinak a kiesés ellen küzdő Békéscsaba elleni hazai bajnokin.