Keszthelyi Rita a vérét adta a győzelemért

Szárszó Lajos - 2017. július 20. 21:55

Csoportelsőként jutott a budapesti vizes világbajnokság legjobb nyolc csapata közé a magyar női vízilabda válogatott, mely 10-8-as sikert aratott a hollandok elleni rangadón. A szép győzelemből remek játékkal vették ki részüket nemzeti együttesünk dunaújvárosi játékosai is.

Megszokott bázisán, Szentendrén készült női válogatottunk a csoportelsőségről döntő hollandok elleni ütközetre. Ennek megszerzése a pihenőnapokon túl azért is volt fontos mindkét csapat számára, mivel a második helyezettre már a nyolc közé jutásért is a kemény orosz ellenfél vár, majd továbbjutás esetén a negyeddöntőben várhatóan Olaszország, majd az elődöntőben a címvédő Egyesült Államok lehet az ellenfél. Mint azt Bíró Attila szövetségi kapitány elmondta, csak vízilabdával nem tudják legyőzni Hollandiát, ezért a fizikai küzdelemre is fel kellett készülni. A mai napon meglepetésre Franciaország legyőzte Japán válogatottját, így a mieinknek akár a döntetlen is elég lett volna a csoportelsőség megszerzéséhez, de ezt a lányok a meccs előtt nem vették figyelembe, hiszen céljuk a győzelem megszerzése volt. Szilágyi Dorottya emberesen bekezdett, hiszen az első ráúszást megnyerte, a találkozó az első védését azonban Gangl Edina mutatta be. Az izgalom érezhető volt a csapatokon, hiszen az első támadások mindkét oldalon kimaradtak. Az első gólra három percet kellett várni, amely Megens nevéhez fűződött (1-0), arra azonban Szűcs Gabriella megúszást követően bombagóllal válaszolt (1-1).

Kép forrása: MTI

Egy védekezési hiba után Sloot közeli lövését bravúrral védte kapusunk, a holland hölgy azonban a következő lövésénél nem hibázott (2-1). Az idegeskedés rovására volt írható, hogy kimaradt egy emberelőnyös lehetőségünk, de Szűcs keze megint elsült, aki öt méterről, a kapufa segítségével egyenlített (2-2). A második negyed legelején nagyszerűen védekeztünk ki egy emberhátrányos szituációt, majd az ellentámadásból Bujka centertalálattal szerezte meg a vezetést (2-3). Eközben Stomphorst arcon rúgta Keszthelyit, akit vérző arca miatt kellett ápolni. Szilágyi Dorottya forgácsolta szét a felső lécet, majd hátul Gangl hatástalanított egy ejtést, Illés viszont emberhátrányban mutatott be egy kiváló blokkot. A gólok ebben a negyedben hiányoztak, nem úgy, mint a pofonok és rúgások, valamint a kapufák, melyekből mindkét oldalon volt kettő-kettő.

Gurisatti Gréta harcossága hozott emberelőnyt, miközben Keszthelyi is visszaállt a játékba, de a centerezés ezúttal nem hozott sikert. Csabai kipontozódása után a játékvezetők a pályát elhagyni kívánó Csabait vélték szabálytalannak, aki ellen ötméterest ítéltek, melyet Catharina Van der Sloot értékesített (3-3). Az első félidőben kapott három gól a védekezésünket dicsérte, viszont a támadó játékunknak pontosabbá kellett válnia, hiszen ott is hármat jegyeztünk fel. Szilágyi fontos labdát hozott el ráúszásból, ezt követően Czigány Dóra lőtte ki a jobb felső sarkot (3-4), majd Illés hozott pluszt a játékba, aki kettőre növelte előnyünket (3-5). Peches gólt kaptunk emberhátrányból, melyet Miloushka Smit jegyzett (4-5), de arra ismét Czigánynak volt válasza, aki védhetetlenül vágta a kapuba a labdát (4-6).

Kép: waterpolo.hu

Ezt követően Gurisatti Gréta akkora gólt szerzett, hogy azt a magyar férfi válogatott csapatának játékosai is megsüvegelték (4-7). Parádésan védekeztünk, melynek nem találta ellenszerét a kiváló holland válogatott még emberelőnyben sem. Érezhető volt, hogy eljött az a szakasz, amikor meg lehetett volna roppantani ellenfelünket, viszont a hollandok is blokkoltak egyet, majd Miloushka Smit a vízről pattintott lövéssel lőtte közelebb csapatát (5-7), ezzel életben tartva a felzárkózási esélyeket. A záró negyed elején Szilágyi ismét megnyerte úszóversenyét, majd két és fél perc elteltével Bujka harcolt ki büntetőt, melyet Keszthelyi értékesített (5-8). A folytatás a védekezéseket dicsérte, amely közben telt az idő, ami viszont nekünk volt jó. Kettős emberelőnyben Miloushka Smit talált a kapunkba (6-8), de Gurisatti Gréta ismét megnyugtatta a kedélyeket (6-9). Smit ejtése pottyant be kapunkba 2:44-el a vége előtt (7-9), ettől még izgalmasabbá vált a végjáték, viszont Tóth Ildikó rutinosan harcolt ki büntetőt, melyet biztos kézzel értékesített Keszthelyi Rita (7-10), így ekkor már hátradőlhettünk. Sloot gólja szépségtapasz volt csupán (8-10), hiszen ezzel a végeredményt állította be, így a mieink csoportelsőként mennek tovább.

Bíró Attila, szövetségi kapitány: Nagyszerűen összeállt a védekezésünk, amely ritkán volt lukas. Mentálisan erősek voltunk, melyben a nagyszerű közönségünk is segített, hiszen amikor felzárkóztak a hollandok, akkor arra mindig volt válaszunk. Ez egy mini döntő volt, de már a negyeddöntőre készülünk.

Gurisatti Gréta: Örülök a két gólomnak, melyekből az első lövés kényszer volt, hiszen letelt a támadó időnk, míg a másodiknál bátran lőttem el a labdát. Nagyon örülök, hogy nyertünk, mely a nagy csapategység sikere. Szűcs Gabi góljai nagyon kellettek, majd Keszthelyi Rita sérülésből állt vissza, amely további erőt adott számunkra. Nagyon sokat számít, hogy nagyszerű közönségünk előtt itthon játsszunk. Nagyon boldog vagyok!

Hollandia – Magyarország 8-10 (2-2, 1-1, 2-4, 3-3)

Hollandia: Debby Willemsz - Miloushka Smit 4, Dagmar Genee, Catharina Van der Sloot 3, Nomi Stomphorst, Vivian Sevenich, Maud Megens 1. Cserék: Laura Aarts - Amarens Genee, Marloes Nijhuis, Ilse Koolhaas, Lieke Klaassen, kity-Lynn Joustra. Szövetségi kapitány: Arno Havenga.

Magyarország: Gangl Edina - Antal Dóra, Szücs Gabriella 2, Keszthelyi Rita 2, Bujka Barbara 1, Csabai Dóra, Szilágyi Dorottya. Cserék: Kasó Orsolya - Czigány Dóra 2, Gurisatti Gréta 2, Takács Orsolya, Illés Anna 1, Tóth Ildikó. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

A rovat további hírei: Sport

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.

Hozta a kötelezőt a DFVE

Hozta a kötelezőt a DFVE

2024. ápr. 21.

Minden negyedet megnyerve aratott sima, 12-5-ös sikert az alapszakasz utolsó találkozóján a DFVE női vízilabda csapata a Szeged otthonában szombaton este.

Biztos Kohász-siker a Békéscsaba ellen

Biztos Kohász-siker a Békéscsaba ellen

2024. ápr. 20.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA női kézilabdázóinak a kiesés ellen küzdő Békéscsaba elleni hazai bajnokin.