Vizes vb - Könnyed siker a japánok ellen

2017. július 16. (vasárnap) 21:43 - Szárszó Lajos

Az utolsó negyed megingásai ellenére nagyon sima, 20-11-es győzelmet aratott a japánok elleni világbajnoki nyitómérkőzésen a magyar női vízilabda válogatott a Hajós Alfréd Uszodában.

Japán ellen kezdte meg szereplését a budapesti világbajnokságok a magyar női vízilabda válogatott, melynek soraiban három dunaújvárosi hölgy, Kasó Orsolya, Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya is szerephez jutott. Nagy izgalommal várták a mieink az első ütközetet, a többek szerint a csoportban a franciák mellett a csoportunkban a második leggyengébbnek kikiáltott ázsiaiak ellen, melyet azért kissé módosítanék, ugyanis a hét elején a magyar Universiade válogatott Dunaújvárosban 10-9-es vereséget szenvedett Suzukiéktól. Akkor jól felfedezhető volt erősségük is, hiszen nagyszerűen hajtották végre a páros feladatokat, valamint megúszásaikból rendre betaláltak a mieink kapujába. Minden felkészülési meccsükön észrevehető volt egy meccs eleji érdekes kapus tesztelés, amikor az első támadásoknál kipuhatolták az ellenfelek kapusainak gyengeségeit, majd elkezdték a gólgyártást.

A japánok egyébként negyedik alkalommal járnak világbajnokságon. Először rendezőként 2001-ben, Fukuokában, melyet követően 12 év után jutottak ki az Ázsia-bajnokságon megszerzett második helyükkel Kazanyba, és most is innen kvalifikálták magukat a budapesti vb-re. Nagyszerűen indult a meccs, hiszen Szilágyi Dorottya ráúszásból elhozott labdája után 23 másodperccel Bujka Barbara vette be a japánok kapuját, aki egy perccel később kettőre növelte előnyünket (0-2). Szilágyi Dorottya parádés hosszú sarkos lövéssel zörgette meg a hálót (0-3), miközben védekezésünk remekelt, hiszen a középre tett labdákat sorra lefülelték a lányok. A túloldalon ismét Szilágyi góljának örülhettünk (0-4), melyre Yamamoto emberelőnyből válaszolt (1-4). Bujka életerős lövéssel nyitotta a második nyolc percet (1-5), majd Keszthelyi Rita mattolta Miyuu Aoki kapust (1-6). Yumi Arima használta ki csapata második emberelőnyös lehetőségét (2-6), arra azonban Czigány Dóra azonnal válaszolt (2-7). Bujka nemes egyszerűséggel rázta le magáról védőjét, majd bal kézzel tette a labdát a kapuba (2-8), ezt követően Antal Dóra egy lövő csel után lőtte ki a rövid sarkot (2-9). Az ellenállhatatlanul játszó Bujka csavargólja már a tízedik találatunk volt (2-10), melyre Yamamoto válaszolt (3-10). Tóth Ildikó sem maradt lőtt gól nélkül (3-11), majd nagy büszkeségünkre Gurisatti Gréta lőtt szép gólt (3-12). A dudaszó előtti pillanatban Gangl Edinát tréfálta meg Yuri Kazama, aki beállította a félidei állást (4-12). A térfélcsere után a harmadik dunaújvárosi, Kasó Orsi beszállt a játékba, aki sajnos Arima lövését nem tudta hárítani (5-12).

A dunaújvárosi Szilágyi Dorottya két gólig jutott! (Képek forrása: MTI)

Antal szép passzjáték, Keszthelyi pontos ejtés, majd Tóth Ildikó centergóllal tízre növelte előnyünket (5-15). Yamamoto és Gurisatti gólpárbaja után (6-16) Szűcs lőtt kapufát, majd a meccs addigi legszebb találatával Keszthelyi örvendeztette meg a hatezer fős közönséget (6-17). Yamamoto használta ki a magyarok védekezési hibáját (7-17), melyet Inaba emberelőnyös találata követett (8-17). Ettől persze nem remegtek meg a mieink kezei, hiszen Keszthelyi - miután elsüllyesztette az ellenfél kapusát - lőtt a felső léc alá (8-18). Az örömjáték Tóth Ildikó találatával folytatódott (8-19), ezt követően Arima távolról, majd közvetlen közelről vette be Kasó kapuját (10-19). Tóth Ildikó nevéhez fűződött a huszadik gólunk (10-20), de a végeredményt Inaba állította be (11-20), azonban ez sem vette el a lányok jókedvét, akik a vártnál könnyedebben győzték le simán a japán gárdát.

A holnapi pihenőnap után a mieink legközelebb kedden 20:10-kor Franciaország ellen játszanak majd.

Bíró Attila szövetségi kapitány: Sokallom a kapott gólok számát, ezért a lányok holnap egy kicsivel többet fognak úszni. A lőtt gólok számával elégedett vagyok a jó japán csapat ellen. A biztos vezetés birtokában hátul egy kicsit lassabban mozogtunk, ezen változtatnunk kell.

Japán - Magyarország 11-20 (1-4, 3-8, 2-4, 5-4)

Japán: Miyuu Aoki - Yumi Arima 3, Yuri Kazama 1, Shino Magariyama, Chiaki Sakanoue, Minori Yamamoto 4, Akari Inaba 2, Yuki Niizawa, Kana Hosoya, Misaki Noro, Marina Tokumoto, Kotori Suzuki, Minami Shioya. Szövetségi kapitány: Hideo Katho.

Magyarország: Gangl Edina - Czigány Dóra 1, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita 4, Antal Dóra 2, Szilágyi Dorottya 2, Bujka Barbara 5. Cserék: Kasó Orsolya - Gurisatti Gréta 2, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Illés Anna, Tóth Ildikó 4. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

A rovat további hírei: Sport

Sima továbbjutás a kupában

Sima továbbjutás a kupában

2017. szeptember 20. (szerda)

Korán kétgólos előnybe került, s végül 3-1-es sikerrel jutott tovább a Magyar Kupa következő fordulójába a Szabadszállás otthonában a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata.

Rangadó helyett kiütés

Rangadó helyett kiütés

2017. szeptember 20. (szerda)

Negyedik mérkőzősét is megnyerte az Asztalos Gumiszervíz együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság Campus Osztályának negyedik fordulójában.

A döntőkért küzdöttek a birkózók

A döntőkért küzdöttek a birkózók

2017. szeptember 20. (szerda)

A területi diákolimpián, valamint az Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon is értékes helyezésekkel gazdagodtak a Dunaferr SE birkózó szakosztályának versenyzői.

Hozták a kötelezőt az esélyesek

Hozták a kötelezőt az esélyesek

2017. szeptember 19. (kedd)

Nem született meglepetés a városi kispályás labdarúgó bajnokság Acerbis Osztályának hétfő esti mérkőzésein.

Érmek a legnagyobb világversenyekről

Érmek a legnagyobb világversenyekről

2017. szeptember 19. (kedd)

Fennállásának legsikeresebb évét hagyta maga mögött a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálya, melynek versenyzői felnőtt és utánpótlás szinten is remekeltek, s több nemzetközi, valamint hazai éremmel örvendeztették meg az értük szurkolókat.

Szalai két meccset kihagy

Szalai két meccset kihagy

2017. szeptember 19. (kedd)

Sérülése miatt a Svájc és a Feröer-szigetek elleni világbajnoki selejtezőn sem játszik Szalai Ádám a magyar labdarúgó-válogatottban.

Remekül kezdtek a DPASE fiataljai

Remekül kezdtek a DPASE fiataljai

2017. szeptember 19. (kedd)

A Dunaújváros PASE U17-es és U19-es labdarúgó csapata is megnyerte első két bajnoki mérkőzését a harmadosztály Közép-nyugat Csoportjában.