Vizes vb - Könnyed siker a japánok ellen

2017. július 16. (vasárnap) 21:43 - Szárszó Lajos

Az utolsó negyed megingásai ellenére nagyon sima, 20-11-es győzelmet aratott a japánok elleni világbajnoki nyitómérkőzésen a magyar női vízilabda válogatott a Hajós Alfréd Uszodában.

Japán ellen kezdte meg szereplését a budapesti világbajnokságok a magyar női vízilabda válogatott, melynek soraiban három dunaújvárosi hölgy, Kasó Orsolya, Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya is szerephez jutott. Nagy izgalommal várták a mieink az első ütközetet, a többek szerint a csoportban a franciák mellett a csoportunkban a második leggyengébbnek kikiáltott ázsiaiak ellen, melyet azért kissé módosítanék, ugyanis a hét elején a magyar Universiade válogatott Dunaújvárosban 10-9-es vereséget szenvedett Suzukiéktól. Akkor jól felfedezhető volt erősségük is, hiszen nagyszerűen hajtották végre a páros feladatokat, valamint megúszásaikból rendre betaláltak a mieink kapujába. Minden felkészülési meccsükön észrevehető volt egy meccs eleji érdekes kapus tesztelés, amikor az első támadásoknál kipuhatolták az ellenfelek kapusainak gyengeségeit, majd elkezdték a gólgyártást.

A japánok egyébként negyedik alkalommal járnak világbajnokságon. Először rendezőként 2001-ben, Fukuokában, melyet követően 12 év után jutottak ki az Ázsia-bajnokságon megszerzett második helyükkel Kazanyba, és most is innen kvalifikálták magukat a budapesti vb-re. Nagyszerűen indult a meccs, hiszen Szilágyi Dorottya ráúszásból elhozott labdája után 23 másodperccel Bujka Barbara vette be a japánok kapuját, aki egy perccel később kettőre növelte előnyünket (0-2). Szilágyi Dorottya parádés hosszú sarkos lövéssel zörgette meg a hálót (0-3), miközben védekezésünk remekelt, hiszen a középre tett labdákat sorra lefülelték a lányok. A túloldalon ismét Szilágyi góljának örülhettünk (0-4), melyre Yamamoto emberelőnyből válaszolt (1-4). Bujka életerős lövéssel nyitotta a második nyolc percet (1-5), majd Keszthelyi Rita mattolta Miyuu Aoki kapust (1-6). Yumi Arima használta ki csapata második emberelőnyös lehetőségét (2-6), arra azonban Czigány Dóra azonnal válaszolt (2-7). Bujka nemes egyszerűséggel rázta le magáról védőjét, majd bal kézzel tette a labdát a kapuba (2-8), ezt követően Antal Dóra egy lövő csel után lőtte ki a rövid sarkot (2-9). Az ellenállhatatlanul játszó Bujka csavargólja már a tízedik találatunk volt (2-10), melyre Yamamoto válaszolt (3-10). Tóth Ildikó sem maradt lőtt gól nélkül (3-11), majd nagy büszkeségünkre Gurisatti Gréta lőtt szép gólt (3-12). A dudaszó előtti pillanatban Gangl Edinát tréfálta meg Yuri Kazama, aki beállította a félidei állást (4-12). A térfélcsere után a harmadik dunaújvárosi, Kasó Orsi beszállt a játékba, aki sajnos Arima lövését nem tudta hárítani (5-12).

A dunaújvárosi Szilágyi Dorottya két gólig jutott! (Képek forrása: MTI)

Antal szép passzjáték, Keszthelyi pontos ejtés, majd Tóth Ildikó centergóllal tízre növelte előnyünket (5-15). Yamamoto és Gurisatti gólpárbaja után (6-16) Szűcs lőtt kapufát, majd a meccs addigi legszebb találatával Keszthelyi örvendeztette meg a hatezer fős közönséget (6-17). Yamamoto használta ki a magyarok védekezési hibáját (7-17), melyet Inaba emberelőnyös találata követett (8-17). Ettől persze nem remegtek meg a mieink kezei, hiszen Keszthelyi - miután elsüllyesztette az ellenfél kapusát - lőtt a felső léc alá (8-18). Az örömjáték Tóth Ildikó találatával folytatódott (8-19), ezt követően Arima távolról, majd közvetlen közelről vette be Kasó kapuját (10-19). Tóth Ildikó nevéhez fűződött a huszadik gólunk (10-20), de a végeredményt Inaba állította be (11-20), azonban ez sem vette el a lányok jókedvét, akik a vártnál könnyedebben győzték le simán a japán gárdát.

A holnapi pihenőnap után a mieink legközelebb kedden 20:10-kor Franciaország ellen játszanak majd.

Bíró Attila szövetségi kapitány: Sokallom a kapott gólok számát, ezért a lányok holnap egy kicsivel többet fognak úszni. A lőtt gólok számával elégedett vagyok a jó japán csapat ellen. A biztos vezetés birtokában hátul egy kicsit lassabban mozogtunk, ezen változtatnunk kell.

Japán - Magyarország 11-20 (1-4, 3-8, 2-4, 5-4)

Japán: Miyuu Aoki - Yumi Arima 3, Yuri Kazama 1, Shino Magariyama, Chiaki Sakanoue, Minori Yamamoto 4, Akari Inaba 2, Yuki Niizawa, Kana Hosoya, Misaki Noro, Marina Tokumoto, Kotori Suzuki, Minami Shioya. Szövetségi kapitány: Hideo Katho.

Magyarország: Gangl Edina - Czigány Dóra 1, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita 4, Antal Dóra 2, Szilágyi Dorottya 2, Bujka Barbara 5. Cserék: Kasó Orsolya - Gurisatti Gréta 2, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Illés Anna, Tóth Ildikó 4. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

A rovat további hírei: Sport

Döntetlen a Makó ellen

Döntetlen a Makó ellen

2018. április 21. (szombat)

Hiába játszott a mérkőzés nagyobbik részében fölényben, csak az utolsó percben szerzett góllal tudott pontot szerezni a Makó elleni hazai találkozón a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata az NB III Közép Csoportjának ma esti fordulójában.

Mozgalmas hétköznapok az akadémián

Mozgalmas hétköznapok az akadémián

2018. április 21. (szombat)

A DKKA III. nyerte a helyi rangadót, így Takács Józsefné tanítványai nagyon közel kerültek a harmadosztályú serdülő bajnokság dél-nyugati csoportjának megnyeréséhez.

Fokozódó izgalmak a Campusban

Fokozódó izgalmak a Campusban

2018. április 21. (szombat)

Korán hátrányba került, de végül simán nyert az Akrasz-Bau, mely továbbra is versenyben maradt a városi kispályás labdarúgó bajnokság Campus Osztályának első helyéért.

Duschek a tartalék kapus, Vas a kapitány

Duschek a tartalék kapus, Vas a kapitány

2018. április 21. (szombat)

Duschek Dávid lesz a magyar válogatott tartalék kapusa a vasárnap kezdődő budapesti divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon.

Fontos győzelem Debrecenben!

Fontos győzelem Debrecenben!

2018. április 20. (péntek)

Hullámzó teljesítményt nyújtott, de elhozta a két bajnoki pontot Debrecenből a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia együttese, mely a hajrában pontosabb volt ellenfelénél, s végül kétgólos, 24-22-es sikernek örülhetett.

A dobogó a cél a világbajnokságon

A dobogó a cél a világbajnokságon

2018. április 20. (péntek)

Az első három közé kerülés a cél a magyar jégkorong-válogatottnak a vasárnap kezdődő budapesti divízió I/A-s világbajnokságon - fogalmazta meg a hazai szövetség (MJSZ) elvárását az elnök Such György.

Döntetlen a rangadón

Döntetlen a rangadón

2018. április 20. (péntek)

Nem bírt egymással a harmadik helyen álló Dunaferr és a negyedik Dunabiztos Micro a városi kispályás labdarúgó bajnokság Acerbis Osztályának csütörtöki fordulójában.