Vírushelyzet: Európa az új epicentrum, hazánkban 25 fertőzött, közel 500 karantént rendeltek el

2020. március 14. (szombat) 14:09 - Öcaline

25 főre nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma az operatív törzs délelőtti közleménye szerint; és szintén emelkedett a házi karantén terén érintett létszám. A WHO közlése szerint a kontinens lett a koronavírus új epicentruma.

Magyarországon újabb 6 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 25 főre nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma, erősítette meg a kormányzati operatív törzs hivatalos oldala. 
Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez. Hazánkban eddig 25 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 15 magyar állampolgár.
A miniszterelnök tegnap hasábjainkon is ismertetett bejelentése előtt kiderült, hogy Európába tolódott a koronavírus-világjárvány (pandémia) súlypontja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a betegség miatti halálozások száma túlszárnyalta a globálisan – Kínán kívül – elhunytakét. Mindezt pénteken közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján – amelyet egyébként stílszerűen videokonferencia formájában tartott.
Szintén a hivatalos portál számol be arról, hogy az ORFK adatai szerint már közel 500 házi karantént rendeltek el a Magyarországra belépni kívánó magyar állampolgároknál. A szám az ideiglenes határellenőrzés csütörtöki visszaállítása óta duzzadt ekkorára, közölte a főkapitányság szóvivője.
Amint arról már beszámoltunk, a rendőrök a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként csütörtök óta ellenőrzik az osztrák és szlovén határon át érkezőket. A belépni kívánókat kikérdezik, a fertőzött területről érkező külföldieket nem engedik be Magyarországra, a fertőzött területről érkező magyarokat pedig egészségügyi vizsgálat után, az eredménytől függően kórházba viszik vagy hatósági házi karanténba rendelik. 
A szóvivő nyomatékosította: a házi karanténban lévők nem hagyhatják el tartózkodási helyüket, nem fogadhatnak vendégeket, táblát kell kirakniuk az ajtóra, senkivel sem érintkezhetnek, ellátásukat pedig –- ha nincs családi, baráti segítség – az önkormányzatnak kell megoldania.

Kapcsolódó tartalmak tegnapról:

Bezárják az iskolákat, digitális munkarend lesz (katt) >>

Továbbra sincs dunaújvárosi fertőzött (katt) >>

Védjük az időskorúakat! (katt) >>

 

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu)

A rovat további hírei: Belföld

Továbbra is sok napsütés várható

Továbbra is sok napsütés várható

2020. június 27. (szombat)

Vasárnap akár 34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

2020. június 26. (péntek)

Gyorsan feléledt a lakóingatlanok piaca, már májusban felülmúlta a lakást keresők száma az egy évvel korábbit, és még a kínálati árak is nőttek.

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

2020. június 26. (péntek)

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések május végéig a kibocsátók adatai szerint, akik a veszélyhelyzet júniusi feloldását követően a költésekben további emelkedésre számítanak - közölte az OTP Bank, az MKB Bank, és a K&H Bank az MTI érdeklődésére.

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

2020. június 25. (csütörtök)

A zivatarok, a felhőszakadás és az UV-sugárzás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Levonult az árhullám a Dunán

Levonult az árhullám a Dunán

2020. június 25. (csütörtök)

Még tart az első fokú készültség a Tiszán a levonuló árhullám miatt, viszont a Duna vízállása szerdán tetőzött a fővárosnál, azóta csökken a vízszint - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Emelkedik az üzemanyag ára

Emelkedik az üzemanyag ára

2020. június 23. (kedd)

Jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára is szerdától!

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

2020. június 18. (csütörtök)

Megszűnik a 65 év felettiekre vonatkozó, naponta 9 és 12 óra között érvényes vásárlási idősáv a boltokban, piacokon mától – a részletekről a város hivatalos weboldalán látott napvilágot összegzés.