ISD Dunaferr: folytatódik az adok-kapok

Öcaline - 2021. január 21. 21:50

Kemény hangütésű pengeváltás következett ma, miután a Vasas elutasította a munkáltató javaslatát a kollektív szerződés megszűnésének elhalasztására. Evgeny Tankhilevich újabb levelet írt, emellett tételes összegzést adott a munkáltatói álláspontról dr. Sevcsik Mónika RMS- és HR-igazgató is, amire a szakszervezet ismételt válasszal reagált. 

Talán az állóháború frázis a leginkább ideillő az ISD Dunferr Zrt. menedzsmentje és a Vasas szakszervezet viszonyának illusztrálására. A kacskaringós történet tegnap ott ért véget, hogy az érdekképviselet elutasította a Dunaferr Társaságcsoport Kollektív Szerződése (DTKSz) megszűnésének április 30-ig történő elhalasztására vonatkozó munkáltatói javaslatot.

Válaszra válasz

Ennek nyomán Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettes ma újabb levelet írt a munkavállalóknak – mintegy válaszul az érdekképviselet állásfoglalására.
Tankhilevich az újabb levélben nyomatékosítja: az elutasítás nyomán a DTKSz február 14-én megszűnik, helyette a Munka Törvénykönyve jogszabályai lépnek életbe. A vezérigazgató-helyettes megdöbbentőnek nevezte az érdekképviselet reakcióját, mondván, "Ha a munkavállalók csak a Munka Törvénykönyve szerinti juttatást kapnák a jövőben, akkor átlagosan havi 30 százalékos jövedelem csökkenést szenvednének el."  Tankhilevich nyomatékosítja: 

„Nyilvánvalóan lehetelten dolog ahhoz ragaszkodni csökönyösen, hogy a felmondott és megszűnő DTKSz mégis érvényes. Ez képtelenség, és félrevezető a munkavállalók vonatkozásában is, és ez az állítás, vagy álláspont egyébként is jogellenes.”

Ezt követően Evgeny Tankhilevich levelében arról is tájékoztatta a munkavállalókat, hogy az ISD Dunaferr Zrt. bejelentette a Vasas szakszervezet felé az érdekképviselet által okozott, négymilliárd forint összegű kár megtérítésére vonatkozó igényét. Ugyanakkor arról is biztosította a munkavállalókat, hogy a kollektív szerződés eredeti terv szerint történő, vagyis február közepétől esedékes megszűnése után a hónapból hátralévő időre is garantálják az alapvető munkavállalói többletjuttatásokat. 
Levelének végén szót ejt a korábban elsőként hasábjainkon emlegetett stratégiai partner belépését követő helyzetről is: Tankhilevich személyesen ígérte meg a munkavállalóknak, hogy törekedni fog arra, miszerint ne csökkenjenek a partner megérkezéséig a munkavállalók Munka Törvénykönyvében foglaltakat meghaladó alapvető juttatásai. 

Levélhullás máris itt!

A munkáltatói álláspontot összegezte – a főbb pontok tekintetében a Tankhilevich-levélben párhuzamosan – dr. Sevcsik Mónika RMS- és HR-igazgató szintén ma kelt, az érdekképviseleteknek címzett levele is. Erre a dokumentumra, valamint a teljes munkáltatói álláspontra válaszul szintén terjedelmes (és a tegnapihoz hasonlóan egyértelműen elutasító) választ jegyzett a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti szövetség. Az alábbiakban a teljes "levélözönt" – tanulságos olvasmány! 

Evgeny Tankhilevich levele a munkavállalókhoz

dr. Sevcsik Mónika levele az érdekképviseleteknek

A Vasas válaszlevele

Kapcsolódó cikkek:

ISD Dunaferr: tájékoztató a kollektív szerződésről (katt) >>
Visszautasította a Vasas a hosszabbításra vonatkozó ajánlatot (katt) >>

(Címlap- és nyitókép: Németh Zsolt fotója)

A rovat további hírei: Dunaferr

"Az én életem a gyár volt..."

"Az én életem a gyár volt..."

2022. jún. 22.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte a közelmúltban dr. Horváth Ákos, a vállalat nyugalmazott műszaki-technológiai főmérnöke. A Borovszky-díjas kiváló mérnök, a DUNAFERR Főtanácsosa személyéhez számos szakmai siker, jelentős termékfejlesztés fűződik. 

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

Stabilan termel és munkahelyet kínál a háború elől menekülőknek az ISD Dunaferr

2022. már. 04.

Közleményt adott ki a termelésről, a háborús helyzethez kapcsolódó segélyalapról  és munkahelyteremtő programról a cégcsoport. Mutatom!

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

Letartóztatták a Dunaferrnél feltűnt "zsoldoscsapat" vezetőjét

2022. jan. 12.

Mikó István befolyással üzérkedés miatt került rács mögé, adta hírül a 24.hu. Visszanéző, súlyos vádakkal, meg a Borkai-ügy, de az csak mellékszál.

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

Az energiaárak rendkívüli drágulása alapjaiban rengetheti meg a hazai acélipart

2021. dec. 23.

Központi beavatkozást sürgetnek a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés tagvállalatai.

ICA-D: Mese a városról a Városháza téren – fontos felhívással

ICA-D: Mese a városról a Városháza téren – fontos felhívással

2021. dec. 16.

Egyszerre ígérik múltidéző játéknak, zajos közösségi kísérletnek és fontos összművészeti programnak – vasárnap csalogatják vele a vendégeket a Városháza térre, azért szólok jó időben, mert még közreműködőket is vár a Kortárs Művészeti Intézet. Oké, a Víztorony már foglalt, de ki lesz a Korsós lány?

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

Újabb letartóztatások – többen érintettek az ISD Dunaferr elleni támadásban is

2021. jún. 22.

Döbbenetes képsorokkal rukkolt elő a NAV egy bűnszervezet tagjainak letartóztatása kapcsán – ráadásul úgy tudjuk, az akció érintett több olyan személyt is, akik részt vettek a vasgyár (és a város) elleni emlékezetes támadásban.

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

2021. jún. 09.

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.