ISD Dunaferr: már kormányzati szintű az érdeklődés

Öcaline - 2021. február 11. 17:56

Onnan jött a megerősítés, ahonnan kevéssé vártuk, de most van remény, hogy túllépnek a politikai dimenziókon. Címszavas összegzés + extra linktár itt!

A közelmúltban elsőként írtunk „nevesítve” e hasábokon arról, hogy ugyan a nyilvánosság teljes kizárásával, de folyamatossá vált a jelentős iparági szereplők érdeklődése az ISD Dunaferr iránt. Amint arról az acélpiaci mozgásokat követő forrásaink alapján beszámoltunk, a stratégiai partnerség csak az első lépés lehet; arra az időre kell, ameddig az új tulajdonosi háttér rendeződik. 
A lehetséges „kérők” egyikeként neveztük meg a Liberty Steel Group cégóriást – a térségben több acélpiaci bázist tulajdonló londoni székhelyű, de indiai vállalatcsoport információink szerint korábban is élénken érdeklődött a dunaújvárosi kapacitások iránt, és esetükben kézenfekvő magyarázat szolgál a kitüntetett figyelemre. Amint arról beszámoltunk, a Liberty ugyanis ajánlatot tett a ThyssenKrupp Steel Europe felvásárlására – márpedig ha megkötik a mintegy 1 milliárd eurósra becsült üzletet, akkor az angol cégcsoportnak valóban égető igénye lesz minden tonna acélra.
A "hivatalos megerősítés" a napokban olyan helyről érkezett, ahonnan kevéssé vártuk; Szíjjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter facebook oldalán számolt kedden a vonatkozó tárgyalásáról – így: „Az acélipar a jövő egyik stratégiai ágazata. Magyarországnak mindig is fontos szerepe volt ebben az iparágban, de manapság a siker már a nemzetközi együttműködésen is múlik. Ezért tárgyaltunk ma a világ egyik vezető acélipari vállalatának, a Liberty Steelnek a vezetőjével.” 
A kormányzati szintű érdeklődés – ami igazolja, hogy valami „moccant” a dunaújvárosi vállalatcsoport jövőjét illetően – egyébként egybevág azzal a deklarált szándékkal, amelyet hónapokkal ezelőtt megfogalmazott a város önkormányzata, és amely érdekében többször felszólalt sajtótájékoztatón vagy éppen a Parlamentben Kálló Gergely országgyűlési képviselő is: a vasgyár léte (vagy nemléte) városi, térségi, országos ügy – messze túlmutat a politikai dimenziókon. 

Kapcsolód cikkek:

Több kérő érdeklődik (katt) >>

Rendkívüli közgyűlés és levél a miniszterelnöknek (katt) >>

Kálló Gergely: "Nem engedünk a vasakaratból!" (katt) >> 

(Fotó: facebook)

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.