ISD Dunaferr: hamis iratokra alapozták a "gyárfoglalást"

Öcaline - 2021. április 19. 18:25

Nyomozati anyagok szóbeli ismertetése, bizonyító erejű dokumentumok, szövevényes háttér és lehetséges jövő: rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a múlt pénteki támadást megalapozó iratok hamisságáról dr. Nagy Péter, az ISD Dunaferr  Zrt. vezető jogásza ma délelőtt. Krimibe illő, minden túlzás nélkül.

Az elmúlt hónapokat jellemező, a pénteki támadással csúcsosodott rendkívüli helyzet kényszerítette, hogy bemutassa azokat a hamis dokumentumokat, melyek megalapozták a kisebbségi ukrán tulajdonos hatalomátvételi szándékát a gyárkapun belül – szó szerint krimibe illő tényezőkkel bőven pettyezett tájékoztatót tartott a vállalatcsoport igazgatóságán dr. Nagy Péter, a Dunaferr jogi képviselője.

Bizalomvesztés = piaci veszteség

A Dunaferr vezető jogásza nem kis feladatra vállalkozott: egyfelől részletes tájékoztatást adott arról, hogyan és milyen háttérrel akarta/akarja átvenni a cégcsoport irányítását a kisebbségi ukrán tulajdonos, másrészt fontos dokumentumot is mutatott állításai alátámasztására. (Igaz, ezekről nem készülhetett fotó, mivel a dokumentumok publikálása nehezíthetné a Nemzeti Nyomozó Irodának az ügyben kezdett eljárását.) 
A beszámoló során arról is szó esett, hogy miként kapcsolódott be az egyre bonyodalmasabb történetbe az orosz Vnyesekonombank – és érintőlegesen ugyan, de a küszöbön álló Safin-Dunferr  kooperációról is szó esett.
De kezdjük az elején.  Mint Nagy Péter kiemelte, a menedzsment azért kérte fel arra, hogy tájékoztassa a sajtó képviselőit a valós jogi helyzetről, mert az elmúlt időszakban a kusza jogi helyzetből és a tudatos negatív kampányból fakadóan komoly bizalomvesztést tapasztaltak a partnerek részéről. Ennek nyomán a cégcsoportnak igazolhatóan több mint 6 milliárd forint vesztesége keletkezett, ráadásul a Dunaferr a tőkehiány nyomán nem tudta kihasználni az elmúlt hónapokban tapasztalt acélpiaci konjunktúrát sem (a gyár körülbelül 30 százalékon termel, mondta a tájékoztatón a cég jogásza). A tájékoztató egy későbbi fázisában a veszteségekre kanyarodva azt is elárulta, hogy jelenleg is tart egy keresetlevél összeállítása a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség ellen – eszerint a szakszervezeti vezetők nyilatkozataikkal 5,7 milliárd forintos veszteséget okoztak a vállalatcsoportnak.
 Az említett bizalomvesztésnek tudható be, hogy a beszállítók, partnerek a 60 napos fizetési határidőről átálltak az előre fizetés rendszerére, a vasgyári reputáció bezuhant, a hitelezők is elbizonytalanodtak. A 2019-es acélpiaci válság, a tavaly berobbant koronavírus után következett az ukrán kisebbségi tulajdonosok hatalomátvételi kísérlete, ami tovább fokozta a partnerek, beszállítók bizonytalanságát. Így állt elő az a lehetetlen helyzet, hogy miközben dübörög az acélpiac, és akár 50 százalékos árréssel is értékesíthetőek lennének a termékek ("a vevők könyörögnek a késztermékért", hangsúlyozta a tájékoztatón Nagy Péter), a tőkeellátottság hiányából fakadóan jelenleg is az említett 30 százalékos szint körüli a termelési volumen.

Cégháló, testületek, határidők 

A vállalatcsoport részletesen összegezte az ISD Dunaferr tulajdonosi szerkezetét: mint kiemelte, a Dunaferrt a ciprusi székhelyű Steelhold Limited tulajdonolja 99,6 százalékba – a Steelhold tulajdonosi struktúráját három szereplő  – a többségi tulajdonos az orosz Vnyesekonombanknak 50 százalék + 2 részvény aránnyal, 25 százalék -1-1 részvényt birtokol Szergej Taruta, valamint Oleg Mkrtchan. 
A korábbi évek gyakorlatában a társaság legfőbb stratégiai döntéshozó szerve a közgyűlés – évente legalább egy ülést tartott –, az igazgatóság is sok fontos döntésre jogosul  (jelenleg  sem igazgatósága, sem felügyelőbizottsága nincs a vasműnek),ám a napi szintű operatív irányítást – benne a gyártás folyamatát és az értékesítést – a cég menedzsmentje végzi a vállalatcsoport SZMSZ-ében foglaltak szerint. A korábbi gyakorlat részleteit ismertetve Nagy Péter hangsúlyozta: a közgyűlésre mindig érkezett képviselő a Steelhold részéről, aki a tulajdonosaitól kapott mandátum birtokában vett részt a tanácskozásokon – korábban a Vnyesekonombank három tagot delegált az igazgatóságba is, így alakítva ki a többséget a testületben. A vesszőfutás tavaly kezdődött: szeptember 30-án lemondott Vnyesekonombank három igazgatósági tagja – helyükre még mindig ne sikerült újakat delegálni–, időközben a felügyelőbizottság mandátuma is lejárt, és ekkor kezdődött a kisebbségi tulajdonos kísérlete arra, hogy átvegye a Dunaferr irányítását.
Nagy Péter az irányító testület kapcsán elmondta: a Dunaferr is kérelemmel fordult a cégbírósághoz annak érdekében, hogy rendezzék az igazgatóság helyzetét. A cég jogásza szerint a helyzet egyértelmű: amennyiben a vállalat az igazgatósági tagok lemondása miatt működésképtelenné válna, akkor az igazgatóság lemondása csak 60 nappal később lép hatályba. A halasztás azonban már novemberre csúsztatta volna a lemondásukat, ami viszont már beleesett a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozások időszakába – ami egyébként azóta is fennáll . Márpedig ebben a "veszélyhelyzeti periódusban" az igazgatósági tagok tagsága automatikusan meghosszabbodik, amennyiben a tagság a veszélyhelyzet ideje alatt járna le.

Hamis iratok, nyilatkozat, per – a szálak rendre Ciprusig vezetnek

A helyzetet tovább bonyolította, hogy az irányítás átvétele érdekében Mikó István is akcióba lendült, aki állítása szerint a Steelhold Limiteden keresztül, ám Nagy Péter szerint hamis meghatalmazásokat készítve kívántak helyzetbe hozni bizonyos személyeket annak érdekében, hogy járjanak el többségi tulajdonos nevében. A ma délelőtti tájékoztatón Nagy Péter előbb korábbi eredeti dokumentumokkal, majd a becsatolt hamis dokumentumokat elemző okmányszakértői elemzéssel, továbbá ciprusi bírósági végzésekkel, valamint több tanú hivatalos jognyilatkozatával igazolta, miért hamisak azok a dokumentumok, amelyeket a Steelhold Limited nevében Mikó István felmutat. A több szintű hitelesítési eljárás kapcsán például a ciprusi igazságügyi minisztérium is arról nyilatkozott, hogy a dokumentumokon található kötelező hitelesítési dokumentum, vagyis az aposztil nem valódi. A cég jogásza egyetlen tételmondattal zárta rövidre a kérdést: egy hamis meghatalmazás nem keletkeztet semmilyen jogviszonyt. (Az ügyben jelenleg is tart a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálata.)
A helyzet kuszaságát tovább fokozta, hogy – Nagy Péter állítása szerint – a hamisított papírokkal megtévesztették a székesfehérvári bíróságot, hiszen azokat a "meghatalmazott személye" beadta a cégbírósághoz a dokumentumokat annak érdekében, hogy összehívják a vasmű közgyűlését. 
A Dunaferr vezetése a kikért dokumentumok birtokában a bíróság három napos nyilatkozattételi határidején belül, egy nap alatt megtalálta azokat a ciprusi személyeket, akiknek a nevei szerepeltek a hamisított okmányokon – mindkét állítólagos "aláíró", a Steelhold igazgatója, valamint a hitelesítésnél szereplő hivatalnok eskü alatt tett jognyilatkozatot arról, hogy semmilyen meghatalmazáshoz nem adták a nevüket. 
Az újabb kísérlet már "mozgósította" a Vnyesekonombankot is, hangsúlyozta a cégcsoport vezető jogásza. Nagy Péter elárulta, a VEB által Cipruson kezdett perben kimondták: a ciprusi per befejezéséig megtiltja a beperelteknek, hogy eljárjanak a Dunaferr bármilyen ügyében. Mindezek mellett a Vnyesekonombank is hivatalos úton jelezte: senkit sem hatalmazott meg azzal, hogy akár a Steelhold, akár a VEB nevében eljárjon a vállalatcsoport ügyében.
A hivatalos ciprusi iratok birtokában újságírói kérdésre válaszolva Nagy Péter "kőkorszaki módszernek" nevezte azt a támadást, amivel múlt pénteken megpróbálták átvenni a gyár területének irányítását.
A cégcsoport kilátásairól szólva Nagy Péter elárulta, napokon belül pont kerülhet a vasmű biztonságos és eredményes működését garantáló együttműködésre: a kazah hátterű, de Ausztriában bejegyzett Safin Handels érdeklődik a Dunaferr iránt. Bejegyzés alatt áll a Safin Donau nevű cég, amellyel már előszerződés is született az együttműködésre, ami hosszú távon is biztosíthatja a vasgyár kapacitásainak felfuttatását, az eredményes működést.

Kapcsolódó tartalmak:
Nem egy szimpla péntek este (katt) >>

ISD Dunaferr: "toborzott zsoldoscsapat" érkezett (katt) >>

"Innen kérjük Kubatov Gábort, kösse meg a kutyáit" (katt) >>

Pintér Tamás: "... a város elleni támadás volt – és ez tűrhetetlen" (katt) >>

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

Letartóztatták a Dunaferr egyik "támadóját"

2021. jún. 09.

A futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert, de a Dunaferr elleni emlékezetes támadásban is szerepet vállalt Tóth Csabát és társait hétfő hajnalban őrizetbe vették, írta meg a hvg.hu. Az Index információi szerint költségvetési csalással gyanúsítják őket.

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

ISD Dunaferr: döntött a Győri Ítélőtábla

2021. máj. 13.

Semmis a cégbíróság végzése, új eljárás jöhet; jogilag talán nem teljesen egzakt, de nagyon rosszul áll a cégcsoport irányításának átvételét szervező alakulat szénája. Sajtóközlemény.

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

ISD Dunaferr: "a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs"

2021. máj. 06.

Hivatalos közleményben fejtette ki a mai "közgyűlési kísérlettel" kapcsolatos álláspontját az ISD Dunaferr Zrt. A DO a téma jelentőségére tekintettel betűhíven közli a dokumentumot. A történet folytatódik – és legalább május 20-ig várni kell a megoldásra.

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

Cáfol a Dunaferr: szélhámosok, ügyeskedők, hazugságok hálójában

2021. ápr. 29.

Több tételben cáfolta Szergej Taruta állításait az ISD Dunaferr Zrt. – a cégcsoport szerint az ukrán kisebbségi tulajdonos nem higgadt és főként nem megbízható üzletemberként járt el valójában, mint ahogy feltüntette magát  egy nyilatkozatában.

Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

Habsburg György: szélhámos a Dunaferr-ügyben felbukkant "rokon"

2021. ápr. 22.

Tudtuk, persze, csak nem sejtettük – az igazi Habsburg tisztázta a tisztázandókat, adta hírül a Euronews. Most már tényleg csak ET vagy a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók hiányzik, hogy kerek legyen a Monty Python-i magasságokat ostromló történet.

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

ISD Dunaferr: "szó sincs új cégvezető kinevezéséről"

2021. ápr. 22.

Hivatalos közleményben cáfolja az új cégvezető kinevezésével kapcsolatos (ál)hírt az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje. Jogi lépéseket tesznek, feljelentés születik az ügyben. Betűhív közlés.

DSTV: támadás a Dunaferr ellen

DSTV: támadás a Dunaferr ellen

2021. ápr. 20.

Terjedelmesebb összeállításban dolgozza fel az országos visszhangot kiváltó péntek esti eseményeket a DSTV stábja. A riportban idézik Kálló Gergely országgyűlési képviselő és Stummer János bizottsági elnök álláspontját is. Hangkép.